Egy dán kutatás szerint a karácsonyi időszakban elfogyasztott zsíros ételek jelentős mértékben növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a zsíros és krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet, mint ahogy azt eddig feltételezték. A kutatók 25 ezer ember adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.
„Tanulmányunk rávilágított, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után” - mondta Anne Langsted, a kutatásból készülő tanulmány egyik szerzője
A felmérésbe bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után. Azoknak, akiknek alapvetően magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt - figyelmeztetnek a kutatók.
A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.