2024.03.29, Péntek

Már több mint százan neveztek a Két Vár Futásra

szecseny.hu

2017.08.09. 14:39

2017. augusztus 26-án először kerül megrendezésre, hagyományteremtő céllal, a Két Vár Futás elnevezésű sportesemény, két történelmi helyszín, Hollókő és Szécsény között.

Hirdetés

A szervezők célja egy olyan évente megrendezésre kerülő verseny létrehozása, amely amellett, hogy sportteljesítményként is komoly kihívás, páratlan szépségű tájakon visz keresztül, történelmi, és kulturális nevezetességeiről híres emlékhelyeket összekötve.

Már a start helyszíne is rendhagyó, hiszen a Világörökség részét képező Hollókői Ófaluból indulnak a résztvevők, a kijelölt versenyútvonal nagy része pedig a hollókői tájvédelmi körzeteken keresztül és mellett vezet a gyönyörű Cserhát lankáin.

A versenyzők Szécsény történelmi belvárosában fordulnak vissza a cél felé, a hollókői várhoz. Szécsény vára volt a törökdúlások idején a magyar végvárrendszer központja, innen irányították a magyar csapatok és az európai zsoldosseregek hadműveleteit. E város még a Rákóczi-szabadságharc miatt nevezetes, hiszen 1705-ben a Szécsényi országgyűlésen itt választották vezérlő fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet. Részben ennek az eseménynek is köszönhetően Szécsény az egyetlen vidéki település, amelynek két épületét is történelmi emlékhellyé nyilvánította a hálás utókor, a Ferences kolostort és a Forgách kastélyt.

A versenyútvonal keresztül vezet Rimócon is, amely a palóc hagyományőrzés fellegvára. A rimóci rezesbanda külön előadással várja a versenyzőket.

A rendezvényre az előzetes érdeklődést jól jelzi, hogy már eddig több mint 100 nevezés érkezett, ami a sűrű versenynaptárra tekintve, illetve figyelembe véve, hogy először kerül megrendezésre a Két Vár Futás, kiemelkedően jó eredménynek tekinthető. Ez azt mutatja, a szervezők jól mérték fel, ma már nagyon fontos a sportolók számára is, a megfelelő minőségű helyszín kiválasztása. Az indulók három távon tehetik próbára tudásukat.

 

RAJT:

26 km egyéni és váltó 11.00 óra, Hollókő, Ófalu

14 km 11.05 óra, Hollókő, Ófalu

600 m Ófalukör 11.10 óra Hollókő, Ófalu

CÉL:

Hollókő, Vár előtti tér

ÚTVONAL: Hollókő- Rimóc-Szécsény-Rimóc-Hollókő

FUTÓPÁLYA: Macskakő, Kerékpár út- Aszfalt- Földút váltakozva

FRISSÍTÉS: kb. 4 km-enként (víz, szőlőcukor, izotóniás ital)

Online nevezés az alábbi linken:
https://versenyzek.hu/HU/4/Nevezes/40/Ket-var-futas

További információk:

https://www.facebook.com/events/275210286221177/

 

Forrás: szecseny.hu

KitekintősportNógrád megyeHollókőfutóversenySzécsénynevezésRimóc