2024.07.15, Hétfő

Irodalmi színjátszó napok Balassagyarmaton

2016.02.27. 07:10

Tizennégy előadást mutatnak be Balassagyarmaton a 35. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok - Kamarajátékok Fesztiválján péntektől vasárnapig. A kétévente megtartott rendezvényeknek a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad helyet.

Hegedűsné Jusztin Gizella elmondta: az amatőr, alternatív és szabad színházak kamaraprodukcióinak idei rendezvényén budapesti, győri, székesfehérvári, kőszárhegyi, debreceni, büki, tinnyei, inárcsi, veszprémi csoportok mutatkoznak be, Romániából, Érmihályfalváról a Móka Színjátszó csoport érkezik. A vasárnapi programban versenyen kívül lép fel a helybeli Városi Színkör.
A színjátszó napokon szakmai műhelybeszélgetéseket is tartanak az amatőr színjátszás fejlesztéséről, ezeken megvitatják, elemzik az előző napi produkciókat is.
A fesztivál zsűrijének elnöke Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke, tagja Ascher Tamás érdemes művész, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező és Tóth Zsuzsanna színházpedagógus. 
A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napok története 1964-ben indult. Négy évvel később országos fesztivállá nőtte ki magát, majd 1983-tól már több napos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot a Nógrád megyei városban.

forrás: mti

fotó: 2424.hu

Galéria

AktuálisBalassagyarmatfesztiválMadách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokkamarajátékok