2024.09.08, Vasárnap
Június 16-ig látogatható a Szóra bírt csontjaink kiállítás
Fotó: Balassagyarmat Városháza / facebook

Június 16-ig látogatható a Szóra bírt csontjaink kiállítás

Forrás: Balassagyarmat Városháza/facebook

2024.06.13. 12:42

Használja ki az utolsó napokat, hogy megnézze Balassagyarmaton a Vármegyeházán a különleges az antropológia titkaiba betekintést engedő tárlatot.

A kiállítás hétköznapokon  14:00-17:00, hétvégén 10-16 óra között látogatható. A belépődíj 500 forint, de  balassagyarmati lakcímkártyával és balassagyarmati iskolák, óvodák részére ingyenes. 

Szóra bírt csontjaink kiállításon bemutatják az antropológiát, a történeti embertani kutatásokat, azok célját és lehetőségeit, hogy megismertessék a látogatókkal a régen élt emberek mindennapjait, egészségi állapotát, betegségeit.

Hogyan néztek ki elődeink?

Az arcrekonstrukciók segítségével megelevenednek a Magyarország területén élt emberelődök jellemző vonásai, láthatjuk a történeti korszakokban élt emberek arcvonásait, a köznépét csakúgy, mint az előkelőkét, köztük királyi családhoz tartozókét is.
A kiállítás kiegészíti az általános és középiskolai oktatást, és érdekes ismereteket nyújt a felnőtt közönségnek is. A látogatók maguk is részesei lehetnek az embertani kutatásoknak, például egy medencecsontból megbecsülhetik a valaha élt embertársunk nemét, életkorát. Az összehasonlító combcsontok sorozatából, az antropológusok által használt képletekkel megbecsülhetik elődeink testmagasságát.

Helyi hírekBalassagyarmatkiállításSzóra bírt csontjaink