2024.04.30, Kedd
Balassagyarmat - Változik a könyvtár nyitvatartási ideje
Fotó: Balassagyarmat/facebook és unspalsh.com

Balassagyarmat - Változik a könyvtár nyitvatartási ideje

Forrás: Balassagyarmat/facebook

2024.03.01. 11:44

Március 4-től vasárnap kivételével a hét valamennyi napján felkeresheti a Madách Imre Városi Könyvtárat.

Hirdetés

Változik a balassagyarmati intézmény nyitvatartásának rendje hétfőtől. Hétfőn, szerdán és pénteken 8 óra 30 és 16 óra 30 perc között várják a könyvbarátokat. Kedden és csütörtökön 18 óráig tart nyitva az intézmény. Míg szombatonként 8 óra 30 és 12 óra között várják az olvasókat. 
 


1951-ben nyílt meg a könyvtár

A városi könyvtár 1951-ben nyílt meg. Eddigi története során többször átköltöztették. 1989 nyarán új fejezet kezdődött az intézmény történetében: átadták rendeltetésének a 8311 m2-es Oktatási és Művelődési Központot, melyből 1108 m2 jutott a könyvtárnak. Tágas terek, meleg otthonosság és a legmodernebb eszközök várták a beköltöző csapatot, s a város olvasni, művelődni, tanulni, tájékozódni vágyó lakóit. Mivel az épületbe költözött a volt Szántó – majd Szent-Györgyi Albert Gimnázium –, a városi könyvtár betöltötte a középiskolai könyvtári funkciót is - olvasható az intézmény honlapján.
 

 

Audiovizuális dokumentumok is kölcsönözhetőek

1999. június 1-jétől elkezdtük az audiovizuális dokumentumok kölcsönzését. A Helytörténeti Gyűjtemény teljes anyagának adatait is számítógépen kezeljük, s a képi információhordozókat digitalizálták. Ez több mint húszezer – régi és a rendezvényekről készült új – fotót, képeslapot, aprónyomtatványt, diát, filmet, a Horváth Endre-gyűjtemény anyagát jelenti.
 


Az Esze Tamás-gyűjtemény digitalizálását is az intézmény végzi

A Magyar Tudományos Akadémia Központi Könyvtárából átvett Esze Tamás-gyűjtemény számítógépes feldolgozását megkezdtük.

Az intézmény három évtizede folytat könyvkiadói tevékenységet és számos könyv szöveggondozását, szerkesztését, nyomdai előkészítését végeztük el. Az óvodás, az általános- és középiskolás korosztály könyvtárhasználati kultúráját egyéni és csoportos foglalkozások keretében gyarapítottuk. Író-olvasó találkozókat, konferenciákat, emléküléseket, kiállításokat és egyéb rendezvényeket szerveztünk valamennyi korosztály számára, kiemelkedő személyiségek meghívásával.

Helyi hírekBalassagyarmatMadách Imre Városi Könyvtárnyitvatartás