2024.04.27, Szombat
Átfogó program keretében újulnak meg Balassagyarmat zöldterületei
Penta Kft.

Átfogó program keretében újulnak meg Balassagyarmat zöldterületei

magyarepitok.hu, balassagyarmat.hu

2023.10.17. 14:24

Az Ipoly holtág rehabilitációja a Penta Kft. munkájával valósult meg.

Hirdetés

Közel 1,5 milliárd forintból megújítják Balassagyarmat zöldterületeit. A Zöld Csiga projekt keretében sor kerül a Palóc liget, a Gregori park, a Hősök tere, a Ligeti sétány, az Ipoly holtág és az Ipoly part városi zöldterületek felújítására, kialakítására, aktív rekreációs elemek, fasorok, létrehozására. Emellett önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek, mozi, kulturális célt szolgáló kiszolgáló épület felújítása is része a projektnek.

A fentieken túl zöld infrastruktúra hálózat fejlesztési- és fenntartási akcióterv készül, valamint a zöldterületeken lévő táj- és kertépítészeti alkotások megőrző, helyreállító rekonstrukciója, sétautak javítása, komposztáló létesítése, eszközbeszerzés, esőbeállók, kiszolgáló létesítmények építése, útfelújítás, közvilágítás kialakítása, térfigyelő kamera-rendszer kiépítése történik meg.

A projekt átfogó célja Balassagyarmat településképének javításával, üzlethelyiségek felújításával család- és klímabarát település létrehozása, a város népességmegtartó képességének javítása, a lakosság egészségei állapotának javítása.

 

Az összetett feladat számos szakág összehangolt munkáját igényelte

A programon belül az Ipoly holtág rehabilitációja a Penta Kft. feladata volt. A vállalat a tájépítészeti munkák során elvégezte a holtág körüli zöldfelület növényállományának rekonstrukcióját, környezetbe illő utcabútorokat, táblákat, hulladékgyűjtőket helyezett ki, zúzalékos gyalog tanösvényt alakított ki a holtág és az árvízvédelmi töltés között, valamint pihenőtereket, tanösvény állomásokat létesített.

Az útépítési szakági munkálatok keretén belül gyalogos átkelőhelyet létesítettek a Kóvári úton, a holtág irányába, és parkolót építettek ki a Kóvári út mellett, a gyalogos átkelőhely környezetében.

 

A projekt elektromos munkálatokat is tartalmazott: a gyengeáramú feladatok során 2 db térfigyelő kamerát helyeztek el, míg az erősáramú feladatokban kiépítették a sétányvilágítást és a térfigyelő kamerák elektromos ellátását.

A Penta Kft. szakemberei a forrásfoglalás készítésén és a holtág kotrásán, rendezésén dolgoztak, melynek célja, hogy a magántulajdonú ingatlanokba ne érjen be a folyó medre. A vízszint szabályozhatósága érdekében épült egy zsilip műtárgy, és egy gyalogoshidat is kialakítottak.

A vállalat megosztott lapunkkal néhány adatot a beépített mennyiségeket illetően.

Eszerint

  • 5700 négyzetméteren alakítottak ki rézsűfelületet, melyhez 5000 köbméter bevágás készült;
  • 1450 négyzetméteren hoztak létre zúzottköves sétányt;
  • 138 db fát és 158 db cserjét ültettek;
  • 29 db utcabútort és 10 db hirdetőtáblát helyeztek el továbbá
  • 2200 négyzetméteren kókusztrostmatracot telepítettek, és elvégezték a füvesítést.

Galéria

Helyi hírekBalassagyarmatvárosrehabilitációPenta Általános Építőipari Kft.parkfelújításIpoly holtág