2024.04.27, Szombat
A Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítését végzik Salgótarjánban
Fotó: salgoremek.hu

A Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítését végzik Salgótarjánban

MTI

2023.10.18. 17:11

A Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítésén dolgoznak Salgótarjánban, a fejlesztésre, amelynek részeként napelemes rendszert is telepítenek, több mint 600 millió forintot nyert a nógrádi megyeszékhely közgyűlése.

Hirdetés

A városháza tájékoztatása szerint a salgótarjáni önkormányzat 609,93 millió forint vissza nem térítendő támogatásból végzi a beruházást, a pénzt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán nyerte el, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett.

A projekt céljának nevezték az energiaigény és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, valamint az épület energiaellátásában alkalmazott megújuló energia részarányának növelését.

A fejlesztés céljai között szerepel, hogy költséghatékonyak legyenek a sportoláshoz szükséges szolgáltatások, a szabvány szerinti küzdőtérrel, a kapcsolódó lelátókkal, valamint a további öltözőkkel, zuhanyzókkal és egyéb kiszolgálóhelyiségekkel.

Azt írták, a sportcsarnok épületenergetikai jellemzői elmaradnak a hatályos követelményektől: a határolószerkezetek hőszigetelő-képessége rossz, az energiaellátó rendszerek pedig részben elavultak, ebből adódóan az épület energiaigénye jelentős költséget okoz az önkormányzatnak, ami jelen korszerűsítés során csökkenthető.

Kitértek rá, hogy a sportcsarnokban korábban már végeztek fejlesztéseket, így 2007-2008-ban a csarnok épületrészét visszabontották a nézőtérig, majd újraépítették, illetve szakaszosan a nyílászárócsere is megvalósult, de átfogó energetikai korszerűsítésen még nem esett át az épület.

A mostani munkák két kulcseleme a régi épületrész lapos tetejének hőszigetelése, valamint napelemes rendszer telepítése. A központi szellőző- és légkondicionáló rendszereket is korszerűsítik.

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával valósul meg, várhatóan 2025 júliusára.

Helyi hírekSalgótarjánsportberuházások