2024.04.27, Szombat
A balassagyarmati gyermekotthon felújításában működnek közre az erdészek
Az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével újul meg a balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon (Fotó: Alapvető Jogok Biztosa Hivatala)

A balassagyarmati gyermekotthon felújításában működnek közre az erdészek

mti

2023.10.07. 12:58

Már a negyedik gyermekotthon felújításában működnek közre az állami erdészetek az állami erdészeti társaságok, és rajtuk keresztül az Agrárminisztérium - mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár szerdán Balassagyarmaton, ahol az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon korszerűsítése kezdődik meg az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére.

Hirdetés

A gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja 2021-ben kezdődött el Tóth Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és Zambó Péter államtitkár segítő közreműködésével.

Az államtitkár Balassagyarmaton megtiszteltetésnek nevezte, hogy részt vehetnek a programban, az intézmények méltó színvonalúra emelésében. Kiemelte: a helyben működő erdőtársaságok korábban Szombathely térségében, majd a Bakonyban nemcsak pénzügyi támogatást adtak, hanem tevékenységi körüknek megfelelően például kertpavilont építettek vagy faültetéseket végeztek a fiatalokat befogadó intézményeknél.

Zambó Péter arról is beszélt, hogy az erdészeti társaságok aktív szerepet vállalnak működési területükön a társadalmi jelentőségű események, folyamatok támogatásában, és  mint mondta -, a szerepvállalás az Ipolyparti Fészek Gyermekotthon megújításában jól illeszkedik ebbe a sorba.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a látogatáson azt mondta, kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére: folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, rendszeresen látogatásokat tesz hazai gyermekvédelmi intézményekben.

Az ombudsmani ellenőrzés több esetben több működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyet adó épületek állapotát illetően - tette hozzá.

Kozma Ákos megköszönte a programban részt vevő intézmények, vezetőik és munkatársaik közreműködését, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés még nagyon sokáig fennmaradhat.

A balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthont a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság javaslatára és egy 2023 szeptemberében végzett helyszíni vizsgálat alapján kiadott ombudsmani jelentésben tett megállapítások alapján újítják fel. Somssich Gabriella vármegyei rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a vármegyei rendőrök is önkéntes munkát végeznek majd az otthonban, az erdészet képviseletében pedig az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai dolgoznak a felújításon.

Helyi hírekIpolyparti Fészek GyermekotthonBalassagyarmat