2024.05.02, Csütörtök
Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban is
Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban is

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.07.22. 06:11

Hosszabb időtávon és éven belül is jelentősen csökkent az álláskeresők száma Nógrádban. Napjainkra a nyilvántartásban szereplők száma immáron stabilan a 2012-es csúcsérték kevesebb mint fele. A tendencia megegyezik az országos folyamatokkal, ahogyan az álláskeresők aránya is követi az országos trendeket. A nagyságrendeket tekintve azonban érzékletes a különbség: amíg országos viszonylatban egy évtized alatt 12,6-ról csökkent 4,9 százalékra a mutató, addig Nógrád esetében 2012-ben 27,9-es értéken tetőzött a mostanra 10,1 százalékra apadó álláskeresői arány.

Hirdetés

Hosszabb időtávra visszatekintve 2002-től 2012-ig megszakítás nélkül, évről-évre emelkedett, majd azóta – 2020 kivételével – folyamatosan csökken a nógrádi álláskeresők száma. Amíg 2012-ben havi átlagos létszámuk a 20 ezret közelítette, addig 2022-ben ugyanez az adat már csak bő 10 ezer volt. Tavaly decemberben már 10 ezer alá esett a nyilvántartott álláskeresők száma, januárban és februárban a minden évben általános tendenciának megfelelően kissé emelkedett, újra 10 ezer fölé, majd egy jelentős csökkenés következett be. Amíg januárban még 10 199 fő, júniusban több mint ezer fővel kevesebb, 9 156 fő szerepelt a nyilvántartásokban.

A Nógrádot is érintő munkahelyteremtő beruházásoknak elvitathatatlan szerepe volt a munkanélküliség csökkentésében. Ezen felül a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületének kiemelt és jelentős feladata volt a mögöttünk hagyott években a foglalkoztatás növelését elősegítő programok lebonyolítása. Munkatársaink közreműködésével 2015 és 2022 között összességében több mint 20 milliárd forint pályázati támogatás volt biztosított a nógrádi cégeknek és munkavállalóknak. Bértámogatásokat, utazási támogatásokat, vállalkozóvá válást segítő támogatásokat biztosított a kormányhivatal, de hasonlóan hangsúlyosak voltak azok a támogatott képzési programok is, melyeket a munkáltatók igényeinek megfelelően bonyolítottak le kollégáink, a legtöbb esetben új szakmát adva a munkavállalók kezébe.

Ez a folyamat folytatódik az éppen aktuális pályázati lehetőségek tekintetében. Az első félévben az álláskeresők vállalkozóvá válását, vagy akár kilenc hónapnyi foglalkoztatását is támogatta foglalkoztatási szakterületünk különböző pályázati konstrukciókban.Ezek a programok már a lezáráshoz közelednek, de hamarosan indulnak az új költségvetési ciklusból finanszírozott foglalkoztatási programok. Ezek közül már megkezdődött a "Nógrád vármegyei foglalkoztatási paktum plusz" elnevezésű projekt, amelynek keretében hat év alatt összesen 3,2 milliárd forint támogatás felhasználásával 2 ezer nógrádi lakos munkavállalását tudja segíteni a konzorciumi partnerként bevont kormányhivatalunk.

Szintén folytatjuk a hagyományos, minden járási székhelyet felkereső állásbörze sorozatokat is. Legutóbb idén tavasszal rendezte meg kormányhivatalunk foglalkoztatási szakterülete a hatállomásos sorozatot. Bár a tavasszal és ősszel jelentkező börzék megszervezése jelentős plusz feladat, a személyes találkozások eredményessége elvitathatatlan. Ezt igazolják a számok is: a legutóbbi állásbörze sorozatunk eredményeképpen a hat helyszínen részt vett cégek összességében 859 fő nyitott pozíció tekintetében rögzítettek érdemi érdeklődést.

A pozitív trendek ellenére a nógrádi álláskeresői arány még mindig a legmagasabbak közé tartozik, de már nem a legrosszabb mutatóhoz, hanem a sorban következő vármegye értékéhez közelít.

Helyi hírekkormányhivatalálláskeresők