2024.07.20, Szombat
Salgó Rally - Új éllovas lehet összetettben az idény első aszfaltos futamán
Kép: salgorally.hu

Salgó Rally - Új éllovas lehet összetettben az idény első aszfaltos futamán

MTI

2023.05.26. 09:00

Nagy csata várható a pénteken és szombaton sorra kerülő Salgó-ralin, a HUMDA országos ralibajnokság idei második futamán, melyen az élmenők számára az lesz a tét, hogy melyik páros veszi át az összetettbeli vezetést.

Az idény első, murvás versenyén, az április elején rendezett Székesfehérvár-ralin a Ranga Péter, Czakó János kettős diadalmaskodott, ők azonban nem minden viadalon állnak rajthoz, így most sincsenek ott a nevezők között az aszfaltos Nógrád vármegyei futamon.

Fehérváron a 2019-ben abszolút magyar bajnok Vincze Ferenc és navigátora, Percze Nándor (Skoda Fabia R5) zárt másodikként, ötpontos hátrányukat akár egy kevésbé jó eredménnyel is ledolgoznák, de amint azt a szécsényi születésű - így szinte hazai közönség előtt versenyző - Vincze elmondta, Salgótarjánban is a győzelemért szállnak harcba.

A szezon első viadalán harmadik és így az összetettben is jelenleg bronzérmes pozíciót elfoglaló Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally2) kettős ugyancsak esélyes a diadalra a Salgó-ralin, a szintén Szécsényből származó versenyző pedig azt nyilatkozta, hogy a korábbi dobogós helyezéseit ezúttal győzelemre váltaná.

"Változatos verseny lesz, de a teszten minden lehetőséget kipróbáltunk és van egy taktikánk, amivel bízom benne, hogy sikerül a legtöbbet kihozni magunkból és az autónkból" - fogalmazott csapatának közleményében Velenczei. Hozzátette, az ob mezőnyében nagyon jónak számít a dobogó elérése, ugyanakkor ők magasra teszik a lécet. "Öt-hat páros van, amelyek közül bárki odaérhet az első háromba, de mi bízunk egy még jobb eredményben, mint amit eddig elértünk itt" - hangsúlyozta.

Az idénynyitón negyedik László Martin, Berendi Dávid (Skoda Fabia Rally2) duó szintén odaérhet a legjobbak közé, ahogyan a mezőny egyik legrutinosabb párosa, az egyelőre az összetett ötödik pozícióját elfoglaló Turán Frigyes, Farnadi Ágnes (Volkswagen Polo R5) kettős is.

"Mivel az idén murvás futammal indult a szezon, elég sok idő eltelt az utolsó aszfaltos versenyünk óta, így kicsit vissza kell szoknunk az aszfaltos körülményekhez" - nyilatkozott Turán. A Shell Helix Ultra csapatának versenyzője hozzátette, a tavaly használt beállításaikból kiindulva optimistán várják a rajtot, neki pedig külön kedvence a ceredi gyorsasági szakasz. "Örülök, hogy az idén is autózhatunk rajta, és ha minden szerencsésen alakul, akkor felállhatunk a dobogó legfelső fokára" - mondta.

A Salgó-ralin az első osztály mellett az ORB2 és az ORB3, valamint a Historic kategória szereplőit is láthatják a nézők, így több mint 150 versenyautó alkotja a mezőnyt.

A viadalon 11 gyorsasági szakasz és 121 kilométeres össztáv vár az indulókra. A program pénteken 10.05 órakor indul, az első napon hat gyorsaságit rendeznek. Szombaton 8.45-től folytatódik a verseny további öt szakasszal, a céldobogót pedig a salgótarjáni Kis Főtéren állítják fel.

Helyi hírekSalgótarjánSalgó rally