2024.07.15, Hétfő
Összevont munkaértekezleten egyeztettek Nógrád és Heves vármegyék védelmi bizottságai a mátrai árvízvédelmi feladatokról
kormanyhivatal.hu

Összevont munkaértekezleten egyeztettek Nógrád és Heves vármegyék védelmi bizottságai a mátrai árvízvédelmi feladatokról

kormanyhivatal.hu

2023.04.06. 15:17

Az elmúlt évtizedekben több alkalommal is károkat okozott, veszélyes helyzeteket idézett elő a Mátrából lezúduló víz Pásztó közigazgatási területén, elsősorban a város hegyi településrészein. Az ilyen helyzetek kivédése érdekében több intézkedési terv is készült, majd néhány évvel ezelőtt elindult egy konkrét tervezési folyamat az árvizek elleni védekezés hatékonyságának növelésére, de ez engedélyeztetési problémák miatt megrekedt.

A két vármegye területi védelmi bizottságai elnökeinek vezetésével ezért most a természetvédelem, az erdészet, a vízügyi igazgatás és a területileg illetékes vízmű, a pásztói városvezetés, továbbá a katasztrófavédelem és a rendőrség részvételével tartott munkaértekezleten tekintették át a hatékony folytatáshoz, egyben az eredményre vezető megoldás érdekében szükséges lépéseket.

Amint az a hasznosi vízműközpontban megtartott munkaértekezleten elhangzott: az elmúlt években a víztározón már több fontos beruházás is megvalósult a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék kezelése érdekében, maga a tározó teljesen biztonságos. A hasznosi tározón többszöri mederkotrás mellett a másodpercenkénti 3 köbméteres áteresztési kapacitást egy másodpercenként 20 köbméternyi víz leengedésére képes árapasztó zsilippel bővítették, emellett egy gáttestbe integrált vészárapasztót is kialakítottak. Ezek azonban önmagukban nem elegendők a hirtelen érkező, extrém mennyiségű víz szabályozott levezetésére, szükségesek a vízmű hatókörén kívül eső, további beruházások is.

Szabó Sándor főispán, a Nógrád Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke hangsúlyozta: minden szempontot figyelembe kell venni, de a szakterületeknek egyetértésre kell jutni egy véghezvihető megoldásban elsősorban az emberi élet biztonsága, másodsorban pedig az általános vagyonbiztonság érdekében is. Ignácz Balázs főispán, a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke kiemelte: ebben a folyamatban a szomszédságból fakadó közös érdekből partner lesz a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság, ha a vármegye területét érinti a kivitelezés.

A két vármegye területi védelmi bizottságai közösen dolgoznak tovább a minden érintett szakterület által elfogadható, hatékony alternatíva kitűzésében, egyben közreműködnek a vonatkozó kormányhatározat remények szerinti módosításához szükséges dokumentumok kidolgozásában is.

Helyi hírekkormányhivatalárvízvédelem