2024.03.28, Csütörtök
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Nógrádi döntős 500 méteren
Fotók: MTI/Illyés Tibor

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Nógrádi döntős 500 méteren

MTI

2023.01.16. 09:50

Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti: Nógrádi Bence fináléba, Jászapáti Petra kisdöntőbe jutott 500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, míg Bácskai Sára Luca a negyeddöntőben búcsúzott.

Hirdetés

A 24 éves Jászapáti a 2-es pozícióból lerajtolta Arianna Sighelt a negyeddöntőben, majd olyan tempót diktált az élen, hogy a riválisoknak esélye sem volt az előzésre, így futamgyőztesként lépett a legjobb tíz közé. A reményfutamokból negyeddöntőbe jutott Bácskainak viszont nem sok reménye lehetett, mivel egyrészt a legrosszabb, 5-ös rajthelyről indult, másrészt egy futamban szerepelt a női mezőny egyeduralkodójával, a holland Suzanne Schultinggal és a vegyes váltóval olimpiai ezüstérmes Arianna Velcepinával. A papírformát nem is sikerült borítania, noha a szlovák Emma Hympalovát lerajtolta, de a negyedik helynél már feljebb nem tudott lépni.

"Egész hétvégén szenvedek, valahogy nem fekszik nekem ez a puha jég. Biztos voltam benne, hogy a belga versenyzőt is megelőzöm és harmadik leszek, de elrontottam egy kanyart, utána pedig állandósult a köztünk lévő távolság" - értékelt az MTI-nek Bácskai, aki szerint a második reményfutamát is elrontotta, ott végül mégis szerencsésen jött ki egy rizikós előzésből.

Fotók: MTI/Illyés Tibor

Jászapátinak az elődöntő már nem sikerült annyira jól. A hazai közönségkedvenc, a 2019-ben Európa-bajnok Natalia Maliszewska - aki a sajtószobában melegített be súlyzókkal és helyből távolugrással - a legrosszabb, ötös pozícióból szinte azonnal élre tört, Jászapáti a negyedik helyen korcsolyázott, s amikor éppen megelőzte a táv olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmesét, Yara van Kerkhofot, akkor összeakadt a korcsolyájuk, így mindketten elestek. Innentől mindkettejük számára csak a kisdöntő maradt.

A férfiaknál a pekingi olimpián is szerepelt Nógrádi Bence volt érdekelt. A negyeddöntőben kettes rajthelyét viszont nem tudta megtartani a startot követően, mert Quentin Fercoq két pozíciót előrelépve az első kanyar után élre állt. A 20 éves magyar viszont nem illetődött meg a nehéz helyzetben, kívülről elszáguldott a török Furkan Akar mellett, így ő is elődöntőbe került.

A legjobb tíz között aztán bár a hármas pozícióból rajtolva visszacsúszott a negyedik helyre, de előle kilökték a francia Quentin Ferqocot, ő pedig megelőzte egyik lengyel riválisát, így egy kör alatt máris a finálét érő második helyen találta magát, ezt pedig nem is engedte ki a kezéből.

Szombaton 500 méteren már az érmekért küzdenek a versenyzők, a férfi és női stafétáknál pedig az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

 

 

Galéria

Helyi hírekgyorskorcsolya