2024.03.28, Csütörtök
A mátrakeresztesi partfalomlás helyszínén egyeztetett a nógrádi és a hevesi főispán
Nógrád Kormányhivatal

A mátrakeresztesi partfalomlás helyszínén egyeztetett a nógrádi és a hevesi főispán

Nógrád Kormányhivatal

2023.01.23. 14:28

Védelmi vezetői minőségükben találkoztak Pásztó-Mátrakeresztesen Szabó Sándor Nógrád vármegyei és Ignácz Balázs Heves vármegyei főispánok pénteken délelőtt. A hegyi településrészen a napokban egy partfalomlás okozott problémát a Csörgő-patak mentén, lakóházak közvetlen közelében. A vármegyei védelmi bizottságok vezetőiként a főispánok folyamatosan nyomon követik és segítik a jelentős mennyiségben lehullott eső következtében a területükön felmerülő problémák megoldását.

Hirdetés

A Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen tartott helyszínbejáráson Farkas Attila polgármester, Zsiga Tamás járási hivatalvezető és Dobre-Kecsmár Csaba, a területileg illetékes Egererdő Zrt. vezetője is jelen volt. Miután a Csörgő-patak itteni szakaszán keletkezett partfalomlás miatti veszélyhelyzetet egy munkagéppel már korábban elhárították, a felek elsősorban arról egyeztettek, melyek a következő lépések az ilyen és hasonló problémák megelőzésére szolgáló záportározó építésének előkészítésében.

 

A Mátrából lezúduló víz elsősorban Nógrád vármegyében okoz problémákat – hangsúlyozta Szabó Sándor, hozzátéve, hogy a megoldás ugyanakkor Heves vármegye területét érinti. Emlékeztetett rá: a végleges és megnyugtató megoldás, egy záportározó érdekében a szükséges előkészítő tanulmányok a közelmúltban elkészültek, a helyszínen pedig arra tett ígéretet, hogy megoldást fognak találni a jelentős költségű beruházás megvalósítására. Szabó Sándor hangsúlyozta: amint a megemelkedett energiaárak és a további külső tényezők okozta nehézségek enyhülnek, a központi költségvetésből lesz szükséges finanszírozni a probléma megoldását, addig pedig a konkrét előkészítés szükséges lépéseit kell megtenni.

 

Ignácz Balázs Heves vármegyei főispán kiemelte: a területi közigazgatási feladatok mellett a vármegyei védelmi ügyekért is felelős vezetőként támogatja a javaslatot. Kitűnő szakemberek előkészítették a probléma lehetséges megoldási forgatókönyveit, ha eszerint egy Heves vármegye területét érintő beruházás szükséges, akkor erre kell közös erőfeszítéseket tenni – emelte ki. Ignácz Balázs azt is ismertette: ennek érdekében a jelenlegi árvízhelyzetek lecsengését követően haladéktalanul összehívják majd a két vármegye védelmi bizottságainak egyesített ülését.

Helyi hírekkormányhivatalárvízvédelemCsörgő-patak