2023.01.31, Kedd
Monumentális szerkezetű sugárterápiás részleggel épült ki Salgótarján új onkológiai tömbje

Monumentális szerkezetű sugárterápiás részleggel épült ki Salgótarján új onkológiai tömbje

magyarepitok.hu

2022.11.29. 09:42

Az EBH INVEST és a System Bau Trade munkájával épült új onkológiai rész hozzájárul a térségben élők egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez: a betegek ellátása a diagnózistól a terápiáig megoldott.

Hirdetés

Több alkalommal beszámoltunk a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház új onkológiai tömbjének kivitelezéséről. Az új épületet az intézmény 9 emeletes főépülete és a 4 emeletes gyermekgyógyászati épület közé, azokhoz csatlakozva építették meg.

A projekt a Modern Városok Program keretében az EB HUNGARY INVEST Kft. és a System Bau Trade Kft. kivitelezésével valósult meg. A munkaterület átvételére 2019 novemberében került sor, és több mint másfél évig dolgoztak a szakemberek. A munkálatokat egy működő megyei kórház területén kellett megvalósítani pandémiás időszakban, ami – az EBH INVEST tájékoztatása szerint – jelentősen hátráltatta a kivitelezést.

A négyemeletes létesítmény összesen közel 3500 négyzetméteres területtel épült meg. A földalatti szinten egy sugárterápiás részleget alakítottak ki megközelítőleg 1022 négyzetméteres területen. A földszint 856 négyzetméter, az első és második szint egyaránt 518 négyzetméteren terül el. Az 545 négyzetméteres harmadik szinten a gépészeti berendezések kaptak helyet, míg a negyedik szint a 19 négyzetméteres füstmentes lépcsőházat teszi ki.

A fejlesztés részeként egy 104 férőhelyes parkolót is kialakítottak.

A sugárterápiás részleg kivitelezése több szempontból is kihívást jelentett

Kérdéseinkre Kiss István, az EBH INVEST egyik munkatársa válaszolt:

„Az épület vasbeton vázszerkezetű, a külső vázkitöltő falai téglából állnak, a válaszfalak javarészt gipszkarton szerkezetűek. A homlokzat kőzetgyapot szigetelést, illetve kiszellőztetett rendszerben készült kerlit burkolatot kapott. Az épület folyosóira, a vizesblokkokba, illetve az étterembe kerámia burkolat, az orvosi szobákba, a kezelőhelyiségekbe és a betegszobákba PVC burkolat került.”

A teljes projekt több szakágat érintő feladatból tevődött össze, mely magas- és mélyépítési munkákat egyaránt magába foglalt, illetve több hatóság, köztük az Országos Atomenergia Hivatal és Légügyi Felügyeleti Hatóság előírásainak is számos ponton meg kellett felelni. A pinceszinten található úgynevezett „bunker” sugárvédelmi falainak szerkezetépítési munkálatai adták a projekt egyik különleges kihívást jelentő részét:

 

„a falszerkezet átlagos magassága 5 méter, hossza valamivel több mint 53 méter, a falvastagság átlagosan 1,5 méter, de több helyen a 2 métert is meghaladja. A szerkezet monumentalitásán túl a fő problémát az jelentette, hogy ezt a monolit vasbeton szerkezetet együtemben, megszakítás és munkahézag nélkül kellett kiviteleznünk. Így mind szerkezetépítési, mind logisztikai szempontból is kihívást jelentett”

– fűzte hozzá.

A mélyépítés megkezdése előtt a talajvízzel kellett megküzdeniük a szakembereknek

A projektről korábban Horváth Andrással, az EBH INVEST gépészeti és műszaki igazgatójával is beszélgettünk, aki akkor elmondta, hogy a munka során a talajvízzel is meg kellett küzdeniük; a mélyépítést a talajvízzel kapcsolatos probléma elhárítása után tudták elkezdeni kivitelező munkatársai.

Az épület a Tarján patak árterében helyezkedik el, így az alapozási munkák során meg kellett oldani, hogy a több mint 7 méter mély munkagödröt ne öntse el a víz. Ennek érdekében a teljes épület köré, az alapozási földmunkák megkezdése előtt, több lépésben vízzáró munkatér-határoló cölöpfalat készítettek.

„Első lépésként a tervezett épület területén ki kellett alakítani 1,6 méter mélyen a munkaszintet, majd ezt követően a szomszédos épületek alapjait kellett megerősíteni jet grounting technológiával (a talaj felaprózása, cementtel való összekeverése nagy energiájú folyadéksugár segítségével – a Szerk.). Ezt követően lehetett a munkatérhatároló, 120 db, egyenként 9,4-9,6 méteres monolit vasbeton cölöpöket elkészíteni. A cölöpök közti hézagot jet grouting technológiával töltöttük ki cementszuszpenzióval, melyet 400 bár nyomással juttattunk be”

– ismertette Kiss István.

Ugyanezen a szinten készült el a 4 db talajvíz kút, mely a talajvízszint csökkentésére szolgált. Csak ezek után lehetett elkészíteni az épület cölöpalapozását, illetve az alapozási földmunkák kivitelezését.

A központ nagy előrelépés a térségben élők egészségügyi ellátása területén; sugárterápiás kezelés korábban legközelebb Budapesten vagy Miskolcon volt elérhető a nógrádiak számára. A fejlesztéssel a betegek ellátása a diagnózistól a terápiáig megoldott, a képalkotó, a patológiai, a sebészeti, a sugárterápiás és a laboratóriumi hátteret is beleértve.

Galéria

kórházfejlesztésHelyi híreképítőipari cégekSalgótarjánSzent Lázár Megyei Kórházegészségügyi fejlesztésSystem Bau Trade Kft.EBH INVEST