2024.04.25, Csütörtök
Ülésezett a Területi Állami Vezetők Európai Szervezetének igazgatótanácsa
Kép: Nógrád Megyei Kormányhivatal

Ülésezett a Területi Állami Vezetők Európai Szervezetének igazgatótanácsa

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2022.10.19. 11:45

A franciaországi Marseille városában tartotta aktuális igazgatótanácsi ülését a Területi Állami Vezetők Európai Szervezete (European Association of State Territorial Representatives / EASTR). A napokban lezajlott értekezleten Magyarországot és a Miniszterelnökséget hagyományosan Szabó Sándor Nógrád megyei főispán, az EASTR igazgatótanácsának tagja képviselte.

Hirdetés

Az igazgatósági értekezleten a nemzetközi testület költségvetési helyzetéről és a szervezet alapszabályának módosításáról tárgyaltak a vezetők, de szó volt a tagságának lehetséges bővítéséről is - számolt be róla a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

 

Döntöttek arról is, hogy a 2023 tavaszán a svédországi Malmöben rendezendő, immáron a sorrendben 28. Európa Napok tematikája három aktuális kérdéskört fog körbejárni. A szervezet tagsága a háborús övezetekből menekülők kezelésével kapcsolatos tapasztalatokról; az orosz-ukrán háború energia-, biztonság- és élelmiszerellátás-politikára gyakorolt hatásáról; továbbá a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról fog tapasztalatot cserélni, természetesen elsősorban a területi közigazgatás szempontjából.

Magyarország 2010 óta tagja az 1993-ban alapított EASTR-nek, amelyben 33 állam képviselteti magát. A testület elsődleges célja lehetőséget biztosítani a szakmai tapasztalatcserére a tagországok területi államigazgatási vezetői részére (függetlenül attól, hogy az adott ország tagja-e vagy sem az Európai Uniónak).

A testület legjelentősebb eseménye az immáron kétévente rendezendő Európa Napok, melyek rendre megadott témacsoportokat ölelnek fel, így elősegítve a területi közigazgatás különböző országokon belüli működésének kölcsönös megismerését és a jó gyakorlatok terjedését.

Helyi hírekNógrád Megyei Kormányhivatal28. Európa Napok