2024.03.29, Péntek
Újabb járművekkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek
Fotó: Dávid Barbara - Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Újabb járművekkel gyarapodtak az önkéntes mentőszervezetek

2022.10.07. 14:32

Összesen százhúsz, személygépjárművel vontatható utánfutót vehettek át október negyedikén és hatodikán a járási és települési mentőszervezetek a katasztrófavédelem Ferihegyi úti raktárbázisán. A több mint bruttó 62 millió forintos beszerzés a KEHOP 1.6.0-15-2016-00017 azonosítószámú, „Önkéntes mentőszervezetek fejlesztése és felkészítése” című projekt keretében valósult meg.

Hirdetés

Nógrád megyéből öt önkéntes mentőszervezet vehetett át utánfutót: a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Mihálygerge Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Őrszem Polgárőr Egyesület, a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a "Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért" Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület.

Az új terepjáró, személy- és teherszállításra alkalmas gépjárművek, utánfutók beszerzése kiemelten fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, a speciális mentőeszközök, berendezések mozgatása, mindezzel csökkenthető a károk mértéke, és miután a beavatkozó szervezetek rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, a földrajzilag legkedvezőbb elhelyezkedésűt lehet szükség esetén riasztani.

Az önkéntes mentőszervezetek eszköztárának fejlesztésével a lakosság hatékonyabb védelme a cél. A katasztrófavédelem több mint tíz éve kezdte meg az önkéntes alapon működő mentőszervezetek rendszerének kiépítését, ami nagyban erősíti a lakosság biztonságát, önvédelmi képességét. A mentőszervezetek szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen csak a tavalyi évben csaknem 2400 esetben avatkoztak be és végeztek speciális mentéseket, emellett a gyors reagálás és a jó helyismeret is fontos előnyük. Az önkéntesen szerveződő mentőcsoportok különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel különböző káresemények felszámolásában támogatják a hivatásos erők munkáját, egyebek mellett rendkívüli időjárási események, például viharok vagy árvíz idején, de munkájukkal műszaki mentések, vagy akár szabadtéri tűzesetek során is támogatják a hivatásos egységeket.  

Az 1 milliárd 500 millió forint támogatást nyújtó európai uniós projekt keretében az elmúlt években quadokat, áramfejlesztőket, szivattyúkat, valamint általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek az önkéntesek, a speciális eszközök, berendezések megismerését, használatát pedig képzésekkel támogatta a katasztrófavédelem. Mindez lehetővé teszi, hogy az önkéntes csapatok modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. 

 

Helyi hírektűzoltóságNógrád megye