2024.03.28, Csütörtök
Tokody Ilonát köszöntik Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban
Illusztráció: Pexels

Tokody Ilonát köszöntik Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban

mti

2022.09.17. 17:07

Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekest köszöntik szombaton Mohorán, a Tolnay Klári Emlékházban, ahol életmű-kiállítás is nyílik pályafutása 50. évfordulóján - tájékoztatta az MTI-t az emlékház vezetője pénteken.

Hirdetés

Balla István felidézte: a világhírű művésznő 50 évvel ezelőtt, 1972-ben nyerte meg a Kodály- énekversenyt, ahonnan elindult pályafutása.

Az életmű-kiállításról szólva elmondta: három teremben rendezték be a tárlatot, a vendégeket olyan fotóösszeállítás fogadja, amelyeken partnerei, művésztársai, karnagyok, szülei és barátai köszöntik különböző alkalmakkor Tokody Ilonát.

Önálló albumot készítettek a kritikákból, és a tárlat összeállításakor figyelembe vették legkedvesebb - például a Toscában, a Pillangókisasszonyban, a Don Carlosban, A trubadúrban vagy a Bohéméletben játszott - szerepeit. Az előadások jeleneteit fényképek idézik meg, amelyeken Tokody Ilona látható José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti társaságában is.

Balla István elmondta: a művész mintegy kétezer fotót és relikviát bocsátott rendelkezésükre, az alkalomra pedig átalakították a ház belső tereit. A falakat pompeji vörösre festették, Nemcsák Károlytól, a József Attila Színház igazgatójától az Operaházat idéző bútorokat, berendezéseket kaptak, köztük egy aranykárpitos, hatalmas fotelt is, amelyben majd helyet foglal az ünnepségen Tokody Ilona.

Az operaénekes személyes tárgyai is helyet kapnak a tárlaton, köztük áldozáskori mirtuszkoszorúja és olvasója, első rajzai, régi naptárai, a számoláshoz használt kisiskoláskori abakusza vagy háromkerekű biciklije.

Helyi hírekTokody ilonaoperaénekesMohora