2024.03.19, Kedd
Nógrád megyében is virágzásnak indult a parlagfű, folyamatos a földek ellenőrzése
Illusztráció, unsplash.com

Nógrád megyében is virágzásnak indult a parlagfű, folyamatos a földek ellenőrzése

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2022.08.12. 10:00

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a Nógrád Megyei Kormányhivatal a megye külterületein, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén továbbra is az adott település jegyzője illetékes

Hirdetés

A néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt immáron nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földtulajdonosoknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A kormányhivatali ellenőrzések a megye összes településének külterületére kiterjednek, arról előzetesen nem értesülnek a tulajdonosok - olvasható a Nógrád Megyei Kormányhivatal honlapján.

 

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat.

A parlagfű esetében most kezdődik az allergiaszezon

A parlagfű szezonja az allergiások szempontjából akkor indul, amikor a napi koncentráció értéke a tüneteket okozó szint fölé emelkedik. A parlagfű pollenjére különösen érzékeny allergiásoknál köbméterenkénti 10 darab pollenszem feletti (közepes) napi koncentráció, az érzékenyeknél 30 darab pollenszem feletti (magas) napi koncentráció esetén már jelentkeznek a tünetek. Köbméterenkénti 100 darab pollenszem felett, nagyon magas napi koncentráció esetén már minden parlagfűre érzékeny allergiásnál erős tünetek jelentkeznek.

Az időjárás alakulását is figyelembe véve Nógrád megyében augusztus első hetének második felében a parlagfű pollenkoncentrációjának mértéke már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A parlagfűre érzékeny allergiások szedjék a megfelelő gyógyszereket, szükség esetén forduljanak szakorvoshoz a megfelelő kezelés beállítása érdekében. A tünetek enyhítésére javasolt a maszkviselés.

A parlagfű pollenkoncentrációjának tetőzése az elmúlt évek adatai és tapasztalatai alapján Nógrád megyében augusztus utolsó és szeptember második hete között várható.

Folyamatosak az ellenőrzések és a megelőző figyelemfelhívások

A kormányhivatal szakemberei május közepétől kezdődően folyamatosan végzik a parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok felderítését, úgy a hatósági ütemterv szerint, mint lakossági bejelentések alapján. Munkatársaink a megelőzés jegyében idéntől már akkor is levélben keresik meg a földtulajdonosokat, ha észlelik a növény alacsony fejlettségi szintű jelenlétét. Ilyen esetekben figyelemfelhívó levelet kapnak a földtulajdonosok a nem virágzó (száras-leveles) parlagfű jelenléte miatt.

Eddig 47 parcellát és mintegy 170 hektárt érintően történt ilyen intézkedés, melyeknek néhány kivételtől eltekintve az volt a célja, hogy a tulajdonok időben, még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról. Már virágbimbós vagy virágzó parlagfű-előfordulás miatt július végéig közel 7 hektárt érintően indult eljárás.

Parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanról július végéig öt esetben érkezett lakossági bejelentés a kormányhivatalhoz, a védekezésre felszólított földhasználók még a növény virágzása előtt lekaszálták az érintett termőföldeket. A hatósági eljárások száma összességében a korábbi évekhez képest csökkenést mutat és eredményes a hatósági figyelemfelhívás is.

Augusztusban és szeptemberben a kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít a gabonatarlók állapotára, hiszen a július végén érkezett, régóta várt csapadék kedvező feltételeket biztosít az allergén gyomnövény(ek) fejlődéséhez is. A terepi bejárásokat augusztusban légi felderítés is kíséri majd Nógrád megyében. Az ennek során beazonosított földrészleteket a hatóság haladéktalanul felkeresi és elvégzi a szükséges helyszíni szemléket.

Helyi hírekNógrád megyeparlagfűparlagfűszezon