2024.04.27, Szombat
Egy nap alatt kétszer is oltaniuk kellett a tűzoltóknak
Illusztráció: pixabay.com

Egy nap alatt kétszer is oltaniuk kellett a tűzoltóknak

nograd.katasztrofavedelem.hu

2022.08.05. 15:55

Július 2-a óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén.

Hirdetés

Két esetben vonultak szabadtéri tüzekhez csütörtökön, 2022. augusztus 4-én a Nógrád megyei tűzoltók.

Délelőtt Kisbágyonban, a Szabadság úton égett négyezer négyzetméteren a száraz fű és a bozótos. A pásztói hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel oltották el a tüzet. Délután Cereden, a Táncsics úton gyulladt ki nyolcszáz négyzetméteren a száraz fű. Ott a salgótarjáni hivatásos tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Július 2-a óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Habár a kerti sütögetés ilyenkor sem tiltott, csak fokozott odafigyeléssel tanácsos ilyen tevékenységet végezni. A nagy hőségben a növényzet szárazabb, könnyen meggyulladhat. 

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat. 

Az idei évben, július végéig az elmúlt év azonos időszakához képest közel két és félszer több alkalommal kellett szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk Nógrád megye hivatásos és önkéntes tűzoltóinak. A tüzek által érintett terület nagysága megyénkben eddig a tavalyihoz viszonyítva több mint a hétszerese.

Helyi hírekNógrád megyeCeredKisbágyonNógrád Megyei Katasztrófavédelemtűzoltóság