2024.04.19, Péntek
Átadták a honvédelmi sportközpontot Balassagyarmaton
Illusztráció: Pexels

Átadták a honvédelmi sportközpontot Balassagyarmaton

mti

2022.04.07. 10:30

Átadták Magyarország harmadik honvédelmi sportközpontját a napokban Balassagyarmaton. Az ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte, az ország védelmi képességeihez kell egy erős magyar honvédség, kell egy jó szövetség, és éppúgy kell a társadalom elhivatottsága és elkötelezettsége.

Hirdetés

A miniszter a sportközpontok legfontosabb céljának nevezte, hogy színteret adjanak a hazafias honvédelmi nevelésnek.

Kifejtette: lehet venni modern technikai eszközöket, ki lehet képezni, fel lehet készíteni a katonákat ezek kezelésére, de érzelmileg is kötődni kell a hazához, hogy ezeket az eszközöket ne csak szakszerűen tudják kezelni katonáink, hogy a haza iránt elkötelezett, lojális, áldozatkész emberek szolgálják a nemzetet.

Benkő Tibor elmondta, a tervek szerint valamennyi járásban lesznek honvédelmi sportközpontok, amelyeknek a közösségépítés mellett feladatuk a fiatalok egészséges életmódra nevelése, és a sport által a bajtársias versenyszellem kialakítása is.

A honvédelmi miniszter beszámolt arról, hogy országosan 102 intézményben folytatnak hazafias honvédelmi nevelést, Nógrád megyében négy ilyen középiskola van, és a jövő héten az ötödik iskolával írják alá a megállapodást.

Balassagyarmaton az Ipolypart úton épült, a fiatalok hazafias és honvédelmi nevelését szolgáló, mintegy ezer négyzetméteres létesítményben több mint tíz sportágat lehet kipróbálni és gyakorolni. A Nógrád megyei városban 2020. február 28-án rakták le a sportközpont alapkövét.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta, első ütemben 16 helyszínen épülnek professzionális, multifunkcionális sportközpontok, A bajai és az újfehértói után adták át a balassagyarmati létesítményt, amely 875 millió forintból valósult meg, az üzemeltetéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez 62 millió forintot biztosított a kormány.

A zöldmezős beruházásként épült központ a többi között rendelkezik közösségi teremmel, sportlövészetet kiszolgáló helyiségekkel, fedett és nyitott lőtérrel is, minden adott ahhoz, hogy az itt élő fiatalok és idősebbek is lehetőséget kapjanak az egészséges életre, a sportra, és a hazafias gondolkodás elsajátítására - mondta az államtitkár.
    Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke hangsúlyozta: Magyarország új védelmi kultúrát épít, ennek része a sportközpontok megépítése is, ezek lehetőséget adnak a fiataloknak arra, hogy fizikai és szellemi, lelki értelemben is megéljék, mit jelent a haza védelme.
    Itt közösségben fejleszthetik önismereti képességeiket, és mindez felkeltheti érdeklődésüket a katonai pálya iránt is - mondta Simicskó István.

Balla Mihály (Fidesz), Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője kiemelte a gyakorlati tudásra, az erőnlét fenntartására biztosított lehetőséget, és mint mondta, megtarthatja itt képzéseit a balassagyarmati rendészeti szakközépiskola is.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a város az elsők között jelentkezett a programra. Mint ismertette, négy önkormányzati építésű és két magánkézben lévő sportlétesítmény is működik Gyarmaton, de még így is hiány van a szolgáltatások tekintetében. A városvezető fontosnak nevezte a honvédelem kultúrájának erősítését, felidézve, hogy a lőtereket eltörölte a rendszerváltás, a határőrség felszámolásával az utolsó létesítmények is megszűntek, ezért jogos igény volt a honvédelmi sportközpontokra.

Az átadási ünnepségen kisfilmet vetítettek le a Honvédelmi Sportszövetségről, annak rendezvényeiről, a szalagátvágást és a bejárást követően pedig lövészetből és küzdősportból tartottak bemutatót az új központban.

Helyi híreksportBalassagyarmat