2024.04.20, Szombat
Építőipari cég beruházása készült el a megyeszékhelyen
Illusztráció: pexels

Építőipari cég beruházása készült el a megyeszékhelyen

mti

2022.03.13. 06:12

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Salgótarjánban a Fort-Bau Therm Zrt. beruházásának átadásán arról számolt be, hogy a magyar tulajdonú építőipari cég két ütemben megvalósuló, 500 millió forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéséhez a kormány 200 millió forint támogatást adott, így "bebetonozva" 110 munkahelyet.

Hirdetés

Beszédében aláhúzta, hogy Magyarország tavaly, a válság ellenére is a rendszerváltást követő időszak legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a GDP-növekedés, a foglalkoztatottság, a beruházások és az exportteljesítmény rekordja is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezen csúcsok megdöntésében nagy szerepe volt a gazdaság egyik húzóágazatává váló építőiparnak is. Mint mondta, a szektor 2017-ben meredek növekedési pályára állt, amelyet ugyan a koronavírus-válság valamelyest megtört, de termelési értéke tavaly 13 százalékos bővülés után ismét 5400 milliárd forint körül volt.

Rámutatott, hogy a krízis során a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett annak megelőzésére fókuszált, s meghirdette minden idők legrobosztusabb beruházásösztönzési programját. Ennek köszönhetően pedig "Magyarország végül győztesen jött ki a válságból, erősebben, mint amilyen állapotban belekerült" - mondta.

A miniszter bátornak nevezte a programban részt vevő 1434 vállalatot. Mint mondta, ezek mintegy 80 százaléka hazai tulajdonban van, ami ugyancsak a magyar gazdaság erejét mutatja.

Hozzátette: Nógrád megyében 18 cég vett részt a programban, amelyek összesen 13 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat a kormány 4,5 milliárd forintos támogatásával, így segítve 5300 munkahely megmentését.

Helyi hírekSalgótarjánüzem