2024.04.25, Csütörtök
Családi ház építése közben és rendőrségi üldözéssel is kerültek elő kincsek Nógrád megyében
illusztráció - pixabay

Családi ház építése közben és rendőrségi üldözéssel is kerültek elő kincsek Nógrád megyében

mti

2022.03.17. 18:09

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) tárlata az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg.

Hirdetés

Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is látható csütörtöktől a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kincset érő közösség című tárlatában, amely az intézmény Közösségi Régészeti Programjában részt vevő önkéntesek előtt tiszteleg.    

A kezdeményezés 2017-ben indult munkacsoportként, mára pedig már több mint 200 aktív tagja van, akik az ország minden tájegységéből képviseltetik magukat. Az MNM olyan leleteket köszönhet ennek a közösségnek, amelyek segítségük nélkül sosem kerültek volna elő, így az intézmény gyűjteményét sem gazdagítanák - emlékeztet a Nemzeti Múzeum által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény. 

A közlemény felidézi a nógrádmegyeri éremkincs történetét is: a 17. század elejéről származó, 119 darabos tallérlelet egy családi ház alapozása közben került elő. A tulajdonosnak köszönhetően az érméket szakszerűen tudták feltárni a régészek, akik az ásás közben még kilenc aranyérmét is találtak.

A diósjenői aranylelet ezzel szemben egy hányatott sorsú, különleges tárgyegyüttes, melyet a rendőrség foglalt le. Az illegális keresőzés nyomán előkerült aranytárgyak egy részét menekülés közben a Dunába dobták. Ez jelentősen megnehezítette a régészek munkáját, sajnos kontextus nélkül kellett a tárgyakat feldolgozni, így a leletek tudományos értéke jelentősen csorbult - hangsúlyozzák a szervezők.

Helyi hírekDiósjenőNógrádmegyerrégészet