2024.09.08, Vasárnap
Elhunyt Salgótarján egyik leghíresebb színművésze, Hollai Kálmán
Illusztráció: pixabay.com

Elhunyt Salgótarján egyik leghíresebb színművésze, Hollai Kálmán

zentheszinhaz.hu

2022.02.26. 16:32

Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el 2000-ben.

A közelmúltban elhunyt Salgótarján egyik leghíresebb, ikonikus színművésze, Hollai Kálmán, akit Heiserként is ismerhettek a helyiek. Salgótarjáni színésztársai leggyakrabban Zsozsóként szólították - írja a Zenthe Ferenc Színház honlapja.

Salgótarjánban született, édesapja szobafestő volt, édesanyja házmester. Zenei általános iskolába járt, ahol oboázni és énekelni tanult. Már ötéves korában eldöntötte, hogy színész lesz. Tizenévesen, a Kohász Művelődési Központban működő társulatban, a Petőfiben már főszerepet játszott. Húsz évesen jelentkezett a kaposvári színházba, ahova énekes-táncos fiatalokat kerestek. A Füredi komédiások című darabban az Első úr szerepében cilinderben és frakkban, egy mondatnyi szöveggel került színpadra.

1969–1976 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. Olyan produkciókban lépett színpadra, mint a Homburg hercege, a Kurázsi mama, a Tarelkin halála és a Szerelem.1973–1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt Kazán István osztályában.
1976–1979 között, illetve 1993 óta a Fővárosi Operettszínház tagja volt, melyet 1998-tól Budapesti Operettszínházra neveztek át. Itt kapta Fényes Szabolcstól a Hollai művésznevet, amelyet szívesen használt. Amikor 1976-ban átvette Latinovits Zoltán elárvult szerepét Fényes Szabolcs és Békeffi István A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című operettjében, minden újság vele foglalkozott.

1982–1986 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. 1986–1993 között a kecskeméti Katona József Színházban játszott. Játszotta Puzsér szerepét Molnár Ferenc A doktor úr című vígjátékában, A fizikusok című Dürrenmatt-drámában Einsteint alakította, s dolgozhatott 1990-ben a Háromgarasos operában is.
Több filmben is emlékezetes alakítást nyújtott, többek között az 1978-as Illetlenekben is. A szocializmus idején elnökségi tag volt a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségében; a rendszerváltás után részt vett a Lunge Drom nyári olvasótáboraiban, 2001-től pedig műsort vezetett a Rádió C-ben.

Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el 2000-ben.
Salgótarjánban 2014-ben Hollai 65 címmel sikeres önálló előadói estet tartott, amelyen fia Ádám, és lánya Anna is jelen voltak; még ebben az évben bekapcsolódott a Kegyenc című dráma próbáiba, de betegsége miatt a próbákat nem tudta végigvinni. 2015-ben egy hirtelen szembetegség miatt végleg visszavonult, színházközeli önkéntesek segítették életét.
Hollai Kálmán egy héttel 73. születésnapja előtt lépett fel az örök színpadra.

Helyi hírekSalgótarjánszínművészszínház