2024.04.20, Szombat
Nyolc kormányhivatali épület újult meg Nógrád megyében
Kép: kormanyablak.hu

Nyolc kormányhivatali épület újult meg Nógrád megyében

MTI

2021.09.29. 17:08

A cél az eddiginél is hatékonyabb és professzionálisabb közigazgatás kialakítása.

Hirdetés

A Nógrád Megyei Kormányhivatal nyolc épületének energetikai célú felújítása készült el 2016 és 2021 között összesen 1,3 milliárd forintból a kormány támogatásával.

A csütörtöki záróeseményen Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2012 óta az országban közel 500 ingatlan energetikai korszerűsítése valósult meg 46 milliárd forint értékben a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program (KEHOP) forrásaiból.

A kormány által biztosított pénzből további 62 ingatlant újítottak fel, mindezen beruházásoknak köszönhetően éves szinten milliárdos nagyságrendű a megtakarítás - tette hozzá. Uzsák Katalin közölte: a Miniszterelnökség a jövő évre 4 milliárd forintot különített el fejlesztésekre, ebből Nógrád megyében 131 millió forintot használhatnak fel.

Úgy fogalmazott, hogy a modernizáció nyomán "végre a körülmények is igazodnak a kormányhivatali épületekben nyújtott szolgáltatások kiemelkedő színvonalához".

Bővítik a kormányablak hálózatát is

Ismertette: a fejlesztés jelentősen csökkenti a működési költségeket. A korszerű szigetelés, a LED-es világítás, a hőszivattyús központi légkondicionáló, valamint a napelemes rendszerek és zöld megoldások kifejezetten mérsékelik a fosszilis eredetű energiahordozók felhasználását és a káros anyag kibocsátását.
A helyettes államtitkár az ünnepségen emlékeztetett: tíz éve kezdték el a közigazgatás átalakítását, és az ügyintézés mára szolgáltatássá vált, csökkent a bürokrácia, egyszerűbbek, gyorsak az eljárások, lehetőség van online ügyintézésre.

Kitért arra is, hogy az állampolgárok kényelmét és az ügyintézés egyszerűsítését számtalan fejlesztés szolgálja, az informatikai fejlesztések mellett bővítik a kormányablak hálózatát és új kormánybuszokat adnak át, hozzásegítve a kisebb településen élőket, hogy minél gyorsabban tudjanak hozzájutni a szolgáltatásokhoz.

Mint mondta, a cél az eddiginél is hatékonyabb és professzionálisabb közigazgatás kialakítása, felhasználva az olyan technikai vívmányokat, mint a videotechnológia, a mesterséges intelligencia, vagy az automatikus döntéshozatal.


Több településen is jelentős fejlesztések történtek

Szabó Sándor kormánymegbízott, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta: a pásztói, salgótarjáni és szécsényi helyszíneken összesen 15 ezer négyzetméteren valósultak meg a korszerűsítések.

Az első helyszínre éppen öt éve, 2016. szeptember 23-án vonultak fel a kivitelezők - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a munkavégzések idején is mindenütt folyamatos volt az ügyfélfogadás.

Elmondta azt is, hogy 2018-ban a Balassagyarmati Járási Hivatalt alakították ki 700 millió forintból, idén tavasszal pedig elkezdték a volt Köjál-épület teljes körű felújítását, ide költözik majd a Salgótarjáni Járási Hivatal, ez 668 millió forintos beruházás lesz.

Helyi hírekKormányablakNógrád megyetelepülési támogatásközigazgatás