2024.03.28, Csütörtök
Szálló por - Salgótarjánban kifogásolható a levegő minősége
Illusztráció: Pixabay

Szálló por - Salgótarjánban kifogásolható a levegő minősége

mti

2021.02.04. 16:39

További településeken - köztük a fővárosban - nőtt a szálló por miatti légszennyezettség.

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett térképe alapján Putnokon továbbra is veszélyes, Sajószentpéteren és Nyíregyházán egészségtelen a levegő.

Emellett már tizenöt település - Budapest, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Miskolc, Oszlár, Eger, Salgótarján, Vác, Tököl, Százhalombatta, Dorog, Székesfehérvár, Várpalota, Győr és Sopron - levegője kifogásoltnak számít.

A legtöbb településen az előrejelzés szerint nem várható jelentős változás a légszennyezettség tekintetében.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor kiemelte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján már szerdán elkezd tisztulni a levegő, majd a csütörtöki erős, viharos szél is kedvezően fogja befolyásolni a levegőminőséget.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

A tisztifőorvosi Facebook-oldalon kedden arra hívták fel a figyelmet, hogy a légszennyezés mindenkire veszélyes lehet. Az NNK ábráján az idősekkel, a felnőttekkel, a gyermekekkel és a várandósokkal kapcsolatban is ismertették a rövid és hosszú távú veszélyeket. Jellemző például, hogy a légszennyezettség hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát, és a gyermekek fejlődését is több szempontból veszélyezteti.

Helyi hírekszálló porSalgótarján