2021.12.07, Kedd
Össze kell fogni a daganatos betegségek leküzdéséért
Illusztráció: pixabay.com

Össze kell fogni a daganatos betegségek leküzdéséért

MTI

2021.02.05. 11:23

Az Országos Onkológiai Intézet mellett négy regionális centrum és a valamennyi megyében elérhető onkológiai osztályok működnek, az utolsó elem Salgótarjánban most készül el.

Hirdetés

A rákellenes világnap üzenete, hogy összefogás, közös fellépés szükséges a daganatos betegségek leküzdéséért - közölte az emberi erőforrások minisztere a rákellenes világnap alkalmából csütörtökön Facebook-bejegyzésében.

Kásler Miklós azt írta: a rákellenes küzdelem hazai központja az Országos Onkológiai Intézet, amely eddig egyedüli magyar intézményként 2006-ban megszerezte a legmagasabb európai akkreditációt. Most pedig az következik - tette hozzá -, hogy "az egész magyar onkológiai rendszert akkreditáltassuk".

Ilyen országos fejlettségi szint Európában talán csak Franciaországban létezik, és Németországban is még csak dolgoznak ezen - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országos Onkológiai Intézet mellett négy regionális centrum és a valamennyi megyében elérhető onkológiai osztályok működnek, az utolsó elem Salgótarjánban most készül el, és ezzel az ellátási struktúra teljessé válik.

Kitért arra: Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia létrehozásával, illetve a 21 részt vevő országgal Magyarország a régióban az egyik legjelentősebb szakmai szervezetnek ad otthont, amely az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz is csatlakozhatott.

Kásler Miklós megemlítette azt is, hogy 21 éve ezen a napon írták alá az első rákellenes világkongresszus résztvevői a világnap kihirdetéséről szóló dokumentumot.

Helyi hírekSalgótarjánMagyar Rákellenes Ligaonkológiai központ