2024.03.29, Péntek
Ezért egészségtelen a levegő a nógrádi megyeszékhelyen
Fotó: MTI

Ezért egészségtelen a levegő a nógrádi megyeszékhelyen

ATV

2020.01.06. 15:08

Salgótarján és több északi, észak-keleti település levegőjének minősége addig nem fog változni, amíg fel nem támad a szél.

Hirdetés

Öt településen egészségtelen, további öt városban pedig kifogásolható a levegő minősége a szállópor miatt – derült ki az ATV Híradójából. Egyebek mellett Miskolcon, Kazincbarcikán, Egerben, Debrecenben és Salgótarjánban szennyezett most a levegő.

Salgótarján egyike azoknak a városoknak, ahol a magas szállópor koncentráció miatt már kifogásolható a levegő összetétele. A felvételeken is látszik, hogy a szmog nem tud kiszabadulni a ködös párás időben. A levegő minőségromlásának több oka van.

Az ATV riportjából kiderült, a gázfűtést sokan kicserélték fatüzelésű fűtésre. Ugyanakkor sokan a fa helyett hulladékkal fűtenek, többek közt műanyagot használva.

Szeles Péter, a Nógrád megyei Katasztrófavédelem hivatalvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy Pet-palackkal, cipővel, ruhaneművel, egyéb műanyagokkal nem szabad tüzelni. „Azon kívül, hogy ez az egészségre rendkívül ártalmas, a környezetet is nagyban károsítja. Salgótarján adottságaiból kiindulva, mivel egy völgyben fekszik a város, ilyenkor, ilyen időjárási körülmények között ez rendkívül veszélyes, egészségre különösen ártalmas."

Salgótarján és több északi, észak-keleti település levegőjének minősége addig nem fog változni, amíg fel nem támad a szél. Ezt már sokan várják, de az előrejelzések szerint a következő napokban nem változik az időjárás, így várhatóan tovább romlik a helyzet.

Helyi hírekSalgótarjánfűtéslevegő szennyezettség