2024.04.23, Kedd
Ismeretlen középkori magyar várat tárnak fel Salgótarjánban
Forrás: Várlexikon

Ismeretlen középkori magyar várat tárnak fel Salgótarjánban

MTI

2019.06.04. 15:16

A salgótarjáni Baglyaskő Árpád-kori vára eddig csak írásos forrásokból volt ismert, terepi kutatások nem folytak a területen.

Hirdetés

Az 1200-as években épült Baglyaskő várának feltárásán dolgozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban, a leleteket kiállításon mutatják majd be - tájékoztatta az MTI-t az igazgatóság osztályvezetője.

Talajradarral és lézeres vizsgálatokkal akadtak a vár nyomára

A hiánypótló munkát az Interreg VA Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Élő örökség elnevezésű projektjéből finanszírozzák - közölte Nagy Júlia, a BNPI Kommunikációs és Ökoturisztikai Osztályának vezetője, hozzátéve:

a salgótarjáni Baglyaskő Árpád-kori vára eddig csak írásos forrásokból volt ismert, terepi kutatások nem folytak a területen.

Az ásatásokat a salgótarjáni Dornyay Múzeum irányítja. Mint ismertette, a feltárási szelvények kijelölése előtt megtörtént a lelőhely lézeres távérzékeléses felmérése és drónfelvételek is készültek. utatások nem folytak a területen.

A fás szárú növényzettel nem borított részeken talajradaros felmérés is történt, amely a másfél-két méter mélységben lévő tárgyakról elektromágneses impulzusok segítségével adott képet.

A felszínen fémkeresős módszerrel történt kutatás. Ezek alapján négy feltárási szelvényt jelöltek ki. Sikerült feltárni az 1200-as években épült Árpád-kori várhoz tartozó kettős védelmi vonal egy-egy részletét is.


Egykor Csák Máté birtokolta az erősséget

Az ismert források szerint a vár az 1300-as évek elején a Kacsics nemzetség tulajdonából Csák Máté tartományúr tulajdonába került, és miután ő vereséget szenvedett Károly Róbert királlyal szemben, a várat felhagyták.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint már a fémkeresős vizsgálat is megcáfolta a vár sorsára vonatkozó korábbi ismereteket, hiszen az Árpád-koron kívül huszita időszakra, valamint Mohács utáni, Ferdinánd-kori időszakra utaló leletek is előkerültek, tehát voltak a vár történetének későbbi periódusai.

Az ásatások során korai Árpád-kori leleteket nem sikerült feltárni, az eddig feltárt leletek a 13-17. századból származnak.

Mindezekből arra lehet következtetni - tette hozzá -, hogy az 1300-as évek elején elpusztult Árpád-kori várat a későbbi csatározások során újra használták, és a védműveket megerősítették.

 

Látogatóközpont nyílik a 13. századi romok mellett

A területről korábban gyűjtöttek már őskori leleteket, és ilyenek most is előkerültek valamennyi szelvényből.

Feltártak három kemencét, három cölöphelyet valamint egy gödröt, amiből arra lehet következtetni, hogy egy őskori település részletébe sikerült beleásni.

Az előkerült kerámiatöredékek azt mutatják, hogy az őskorban több kultúra is itt hagyta nyomát. A neolitikus/újkőkori zselizi, a középső rézkori és késő rézkori kultúrák, a korai/középső bronzkori hatvani és a késő bronzkori Kyjatice kultúra számos maradványa került elő.

Az ásatáson előkerült tárgyakat a szükséges vizsgálatok és konzerválás után, a feltárás befejezését követően a vár maradványai mellett kiépített Baglyaskő Látogatóközpontban fogják kiállítani.

Helyi hírekSalgótarjánturizmuskutatás