2024.04.25, Csütörtök
Tűzoltóautó, locsolkodás és Brúnó kutya-gyerekzsivajtól voltak hangosak a tűzoltólaktanyák

Tűzoltóautó, locsolkodás és Brúnó kutya-gyerekzsivajtól voltak hangosak a tűzoltólaktanyák

nograd.katasztrofavedelem.hu

2019.05.30. 09:53

Szombaton ismét kacagással teltek meg a szertárak: valamennyi hivatásos tűzoltóság, katasztrófavédelmi őrs, illetve önkéntes egyesület életébe tekinthettek be kicsik és nagyok gyermeknap alkalmából.

Hirdetés

Ismét kiderült, hogy még mindig sokan szeretnének tűzoltók lenni, ha nagyok lesznek, van, aki tűzoltós pólóban érkezett, volt aki saját kis tűzoltó sisakban, de a tűzoltók igazi védőruháját is szívesen próbálgatták - nem csak a gyerekek.

A tűzoltók minden helyszínen különböző izgalmas programokkal várták mindazokat a gyermekeket és felnőtteket, akik érdeklődnek a tűzoltói hivatás, valamint az ahhoz kapcsolódó eszközök, felszerelések és technika iránt.

Gyermekek és kísérőik megnézhették a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és katasztrófavédelmi őrsök laktanyáit és az ott található tűzoltóautókat, megismerhették a járművek speciális felszereléseit – például testközelből láthatták a gyakran emlegetett feszítő-vágó berendezést - és a védőeszközöket is bemutatták részükre a tűzoltók. A katasztrófavédelmi gyermeknapon több próbariasztást is láthattak, hallhattak a gyerekek, amelynek során ámulattal figyelték, hogy hogyan csúsztak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöztek fel beavatkozó ruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajba jutottak megsegítésére.

Rendkívül népszerűek voltak a tűzoltógépjármű-fecskendők és az úgynevezett különleges szerek, tehát a magasból mentő, az erdőtüzes gépjármű és a vízszállító jármű is. A gyermekek puttonyfecskendővel való locsolásban is megmérethették magukat, többen beöltöztek tűzoltófelszerelésbe, és voltak olyan szerencsések, akik még a szirénákat is bekapcsolhatták. Salgótarjánban Brúnó százados, a tűzoltókutya is aktív résztvevője volt a gyermeknapi programnak, a gyerekektől rengeteg simogatást begyűjtött és volt olyan fiatal is, aki előre készült a tűzoltókutyával való találkozásra és meglepte az ebet egy kis jutalomfalattal gyermeknap alkalmából.

Visszatérő vendégek is jöttek, akik nagyon örültek, hogy mindig látnak valami újdonságot a laktanyában. A gyerekek nagy figyelemmel követték az elhangzottakat és számtalan kérdést tettek fel a megye tűzoltóinak.

Nógrád megyében a katasztrófavédelmi igazgatóság fotópályázattal színesítette a Nyitott szertárkapuk programsorozatot: a tűzoltók június ötödikéig várják a mai nap legjobb pillanatait megörökítő, leglátványosabb fényképeket, „A tűzoltóknál jártam” címmel.

Helyi hírekNyitott szertárkapukNógrád megyeNógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság