2024.07.20, Szombat
A doni katasztrófa 76. évfordulójára emlékeztek Salgótarjánban
cultura.hu

A doni katasztrófa 76. évfordulójára emlékeztek Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2019.01.22. 14:59

A katonai tiszteletadás mellett tartott megemlékezésen Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere mondott beszédet, amelyben felidézte a napot, amikor a nógrádi zászlóaljat a városban többezres tömeg búcsúztatta.

A magyar hadtörténelem egyik legsúlyosabb veszteséggel járó hadműveletére, az 1943. januárjában a Don-kanyarban elszenvedett katasztrófára emlékeztek Salgótarjánban január 19-én.


Az 1200 nógrádi honvéd közül alig hatszázan tértek haza, soha be nem gyógyuló lelki és testi sebesülésekkel. A távoli harcokban hősi halálukat lelt nógrádi honvédek azóta is jelöletlen sírokban nyugszanak a Don-kanyarban, hatvanezer bajtársukkal együtt.

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött honvédek ezrei vesztek oda a -40 fokos orosz télben.

“Emlékezzünk ma rájuk! A hősökre, akik egy teljesen lehetetlen helyzetben szolgálták hazájukat büszkén és rendületlenül. A fájdalom és a gyász hozzátartozóikban és bennünk él tovább. Emléküket megőrizzük az utókor számára” – fogalmazott Fekete Zsolt.

A megemlékezők a Főposta falán lévő, 1997-ben felavatott emléktáblánál helyezték el az emlékezés virágait.

Helyi hírekSalgótarjánmegemlékezésdoni katasztrófa