2024.04.25, Csütörtök

Közművelődési szakmai napot rendeztek Salgótarjánban

kozossegimuvelodes.hu

2018.11.27. 11:18

A rendezvényen közel 70 közművelődési szakember, civil szervezeti és települési vezető vett részt.

Hirdetés

A salgótarjáni József Attila Művelődési Központ adott otthont a közművelődéssel foglalkozó szakemberek, önkormányzatok, intézmények számára szervezett Nógrád megyei közművelődési szakmai napnak 2018. november 22-én.

 

A kultúra – érték – közművelődés – turizmus – helyi érték témakörét járták körül a jelenlévők, jó gyakorlatokat települési példákat megismerve. A nap során többek között a megyei értéktár bizottság munkájáról is részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők, különös tekintettel a Nógrádikum díjak gazdag tárára.

A rendezvényt Balogh Katalin a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében bemutatta az újonnan átalakult intézményt és kihangsúlyozta az alapszolgáltatások fontosságának megteremtését.

 

Az előadók közül elsőként Máté Lászlóné Kaszás Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Irodájának vezetője mutatta be az iroda 2018-as tevékenységeit és a 2019-es év terveit, szolgáltatásait, valamint a módszertani fejlesztő programokat és a megyei sajátosságokat.

Ezt követően Pásztor Ildikó művelődésszervező, turisztikai menedzser, közösségfejlesztő mentor beszélt a Drégelypalánki Közművelődési és Turisztikai Nonprofit Kft. megalakulásának céljáról, tevékenységéről, múltjáról és a jelenéről. Előadásának mottója: „Merjünk nagyot álmodni”

A szakmai nap a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság tevékenységének bemutatásával folytatódott. A megyei értékek felterjesztésének folyamatáról, a települési értéktár bizottságok működéséről valamint szerepük fontosságáról Dr. Bagó József, a Nógrád Megyei Önkormányzat jegyzője tartott előadást.

A következő előadás során Géczi László Miklósné, Szurdokpüspöki Tiszta Életéért Egyesület elnöke adott bepillantást Szurdokpüspöki kulturális életébe. Előadásában bemutatta az egyesület 12 éves tevékenységét, a falu életében betöltött, közösségformáló szerepét. Az előadás során a település 4 Nógrádikum díját, valamint azok történetét is megismerhették a jelenlévők.

Az előadásokat követően lehetőség volt kérdéseket feltenni, amelyekre az előadók készségesen válaszoltak. A Nemzeti Művelődési Intézet országszerte feladatának tekinti, hogy a közösségi művelődés területén közelebb hozza a közművelődés szereplőit. Ehhez kívánt az őszi szakmai nap hozzájárulni a meghívott vendégekkel, előadókkal.

A szakmai napot a résztvevő szakemberek kötetlen beszélgetése zárta.

forrás: kozossegimuvelodes.hu/Kémeri Judit

Helyi hírekSalgótarjánNógrádikumNemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei IrodájaKözművelődési szakmai nap