2024.04.20, Szombat

Salgótarjánban történt a legvéresebb leszámolás

mti

2018.10.25. 12:03

A legvéresebb leszámolás Salgótarjánban történt 1956-ban, ezért az itt élők a forradalom és a decemberi sortűz áldozataira egyaránt emlékeznek - mondta ünnepi beszédében Fekete Zsolt, a város polgármestere az 1956-os szabadságharc évfordulóján rendezett koszorúzási ünnepségen kedden.

Hirdetés

A városvezető úgy fogalmazott: különös helyzetben vannak a salgótarjániak; a harcok nagy része ugyan Budapesten folyt, a hősök szobrai nem a nógrádi megyeszékhelyen találhatók, de az októberi eseményeket követő legvéresebb, leginkább megmagyarázhatatlan erőszakos leszámolás Salgótarjánban történt. 
"Ezért mi emlékezünk az 1956. december 8-án tüntető tömegre és a kegyetlen sortűz ártatlan áldozataira is" - mondta a polgármester.
Fekete Zsolt arról is szólt, hogy október 23-a, és az, amit az akkori történések elindítottak, nem távoli történelem, "ma is itt van közöttünk".
A polgármester az '56-os forradalom legnagyobb sikerének nevezte, hogy "fényt gyújtott a sötétségben", megmutatta: az átlagembereké a legnagyobb erő, ha összefognak egy közös célért.

 

Salgótarján és Nógrád megye önkormányzata közösen tartotta október 23-i megemlékezését a megyeházán elhelyezett, az 1956-os szabadságharc Nógrád megyei mártírjai emlékére állított emléktáblánál.

Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében azt mondta, a fővároson kívül nincs még egy település, amely nagyobb véráldozatot szenvedett volna a dicsőséges forradalom évében, mint Salgótarján. 
Az, hogy Salgótarján és 1956 összetartozik, akkor is igaz, ha a forradalom vérbe fojtása után a bolsevik hatalom próbálta elhallgatni, elhallgattatni Salgótarján igaz történetét - tette hozzá.
Az elnök arra is kitért, hogy nem csak az irodalom, de a történelem is ismeri az állandó jelzőket, és a "legbátrabb város" (Balassagyarmat), a "hazatért falvak" (Somoskő és Somoskőújfalu), vagy a "legbátrabb falu" (Kercaszomor) példáját említve azt a kérdést tette fel, a sokat szenvedett Salgótarján nem érdemelne-e állandó jelzőt.

 

A megemlékezés végén az önkormányzatok, intézmények mellett a Demokratikus Koalíció, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az MSZP városi szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál. Ezt követően óvodások, iskolások és felnőttek részvételével elkezdődött a hagyományos, a rendszerváltás óta szervezett '56-os emlékfutás.

A megemlékezésre futva érkezett meg Schirilla György sportoló, hosszútávfutó, aki 18. éve vesz részt a salgótarjáni eseményen.

Helyi hírekSalgótarjánoktóber 23.