2024.03.29, Péntek
Önkéntes és hivatásos tűzoltó egy személyben

Önkéntes és hivatásos tűzoltó egy személyben

Nógrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság

2018.10.17. 19:05

Duhonyi László egészen harminckilenc éves koráig várt régi nagy álma beteljesülésére, vagyis hogy „felülhessen a nagy piros autóra és segíthesse embertársait”. Noha mindig tisztelettel gondolt a tűzoltói hivatásra és egészen gyermekkorától vágyott ebbe a különleges világba, az áttörés 2015-ben történt meg.

Hirdetés

A Nógrád megyei Héhalom ugyanis 2015-ben rendezte meg először a Böllér Bajnokok Ligáját, amelyre a rendezők meghívták a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is. László azonnal jó kapcsolatot alakított ki az önkéntes tűzoltókkal, és ennek köszönhetően közelebb került a régi nagy álom beteljesüléséhez. A rendezvényen ugyanis elhatározta, ő is önkéntes tűzoltó lesz.

Héhalom Község Önkormányzata 2015-ben maga is megfogalmazta annak gondolatát, hogy a településen önkéntes tűzoltó egyesületet hoz létre, és ezt az elképzelést a Karancs Speciális Mentőszolgálat (KSM) is támogatta. Az előzetes elgondolás szerint a ma már Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nevet viselő szervezet a KSM egyik szakosztályaként jött volna létre, ám a település végül önálló egyesület megalakításáról döntött.

László az egyesület alapításától kezdve oszlopos tagja a csapatnak és a lehető legrövidebb idő alatt megszerzett minden szükséges képzettséget – a negyven órás önkéntes tűzoltói alaptanfolyami végzettséget, pályaalkalmassági, kisgép- és szivattyúkezelői vizsgát. Emellett hosszú évek óta fakivágással foglalkozik, így ez a szaktudása is jól jött a vágyott szakmában.

Az egyesület az elmúlt években folyamatosan fejlődött, mind a taglétszámot és a tagok szakmai tudását, mind pedig a működéshez szükséges technikai feltételeket tekintve. A Nógrád megye legdélebbi pontján húzódó település elhelyezkedéséből adódóan a Heves megyei Hatvan tűzoltó-parancsnokságával, valamint a Nógrád megyei Pásztó és Bercel hivatásos tűzoltóegységeivel dolgozott együtt az elmúlt időszakban a káreseteinek felszámolásokban. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015-ben tűzte ki célul, hogy önálló beavatkozásra jogosult egyes kategóriás önkéntes tűzoltó egyesületet állít rendszerbe, így erősítve a megye déli területeinek mentő-tűzvédelmét. Még abban az évben le is tették a héhalmi szertár alapkövét, 2018 februárjában pedig ünnepélyes keretek között átadták az egyesület teljes pompában díszelgő, minden elvárásnak megfelelő tűzoltószertárát. Az ingatlan a héhalmi és a környező további tizenhárom település önkormányzatának összefogása és anyagi hozzájárulása révén épült meg, az egyesület tagjai – köztük László - a legelső téglától a legutolsó simításokig kivették részüket a munkálatokból.

Az egyesület tagjai az elmúlt években számos alkalommal részt vettek úgy a KSM kötelékében, mint az önálló egyesületté alakulást követően közreműködő egyesületként a különböző káresetek felszámolásában. Az egyesület szakszerűen és hatékonyan tudja támogatni a kárfelszámolásban a hivatásos erőket.

Az önkéntes tűzoltóként szerzett tapasztalatok és élmények birtokában Lászlót továbbra sem hagyta nyugodni a gondolat, hogy még tovább is lehet jutni, így 2017 őszén hivatásos tűzoltónak jelentkezett.  A felvételi követelményeknek gond nélkül eleget tett, majd 2018 februárjában beiskolázták és az öt hónapos képzést követően megszerezte hivatásos tűzoltói szakképesítését. Július közepétől tehát immár nem csupán önkéntes, hanem hivatásos tűzoltóként is valóra váltja régi álmát: óvja embertársai testi és vagyoni épségét.

Duhonyi László tűzoltó őrmester a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon állt szolgálatba beosztott tűzoltóként, és azóta imádja életének a hivatásában eltöltött minden percét. Jókedv, végtelen tudás- és tapasztalatszomj, emellett nagy mértékű emberség jellemzi társai és feljebbvalói szerint, családja pedig rendkívül büszke rá. Nemcsak az őrmester, hanem tizennégy éves fia, Zsombor is szerelmes lett a tűzoltó hivatásba, s bár most még csak ifjúsági tűzoltó lehet, de már alig várja, hogy betöltse a tizennyolcadik életévét és édesapja nyomdokaiba léphessen. A fiatalember eltökéltségét példázza, hogy édesapja segítségével „tűzoltómotorrá” alakított egy régi motort, ami mostanra az egyesület egyik jelképévé vált. A motoron tömlő, üvegtörő kalapács, sugárcső, porral oltó, kapocskulcs és még sziréna is helyet kapott, így akár valós vonulásra is alkalmas lehetne.

A nyár elején eredményesen teljesített rendszerbeállító gyakorlatot követően a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 4-én megtartotta útnak indító ünnepségét, és vállalása szerint készenléti időszakában azóta nyolc perc alatt köteles megkezdeni a káresethez történő vonulást. Az egyesület immár hivatásos tűzoltóság jelenléte és irányítása nélkül végezhet mentő tűzvédelmi feladatokat Héhalom, Palotás, Buják, Kisbágyon, Egyházasdengeleg, Erdőtarcsa és Szarvasgede települések közigazgatási területén.

Helyi hírekKarancs Speciális MentőszolgálatHéhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület