2024.04.19, Péntek

Az adatvédelem és az Ifjúság Garancia Program is téma volt az Államigazgatási Kollégium legutóbbi ülésén

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2018.09.27. 11:00

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott vezetésével tartotta soros ülését a Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium a napokban a salgótarjáni Megyeháza dísztermében.

Hirdetés

Az előadások között ezúttal az adatvédelem, a kéményseprő-ipari tevékenység, az Ifjúság Garancia Program és az általános közigazgatási végrehajtás aktualitásai jelentek meg.

 

Bőze Balázs, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztályának főosztályvezető-helyettese a személyes adatok védelméről és az ide vonatkozó Európai Uniós adatvédelmi rendelettel (GDPR) kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette. Előadásában kitért a rendelet hatálya alá tartozó adatok körére, az adatkezelői feladatokra és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerepére is.

A kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szabályozásában bekövetkezett változásokat Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője ismertette. Kitért rá, hogy Nógrád megyében jelenleg a lakossági szektorban a kéményseprő-ipari szerv, a közületi szektorban pedig négy szolgáltatója látja el a kéményseprő-ipari tevékenységet. Kiemelte: fontos változás volt, hogy 2016. július 1-től a lakossági szektorban a sormunka elvégzése térítésmentessé vált. Idén év elejétől a sormunka csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint. Az egylakásos épületek - jellemzően a családi házak - tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltató munkavégzési menetrendjétől függetlenül, a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk igényelhetik égéstermék-elvezetőjük rendszeres időnként szükséges biztonsági felülvizsgálatát. Szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente szükséges ellenőriztetni – emelte ki a katasztrófavédelem megyei vezetője.

Az ülésen az Ifjúság Garancia Programot Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője ismertette. Hangsúlyozta, hogy a 2008-ban kezdődött gazdasági válság egyik legsúlyosabb hatása a fiatalkori munkanélküliség drámai növekedése volt, így az Európa-szerte súlyos méreteket öltő problémára az EU igyekezett megoldást kínálni, amikor 2014-ben megalkotta a programot. Magyarországon immáron negyedik éve dolgoznak azért a szakterületen tevékenykedők, hogy a 25 év alatti fiatalok minél kevesebb időt töltsenek munkanélküliségben, munkaerőpiacra kerülésük sikeresen és tartósan megvalósuljon, a pályakezdő korosztállyal szembeni munkáltatói előítéletek pedig enyhüljenek. Ismertette, hogy a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályán és foglalkoztatási osztályain megvalósuló Ifjúsági Garancia Program nem hagyományos munkaerő-piaci program, hanem annál több, lényegében egy átfogó ernyőprojekt.

Az általános közigazgatási végrehajtásról, mint a NAV új feladatköréről Simó Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóhelyettese közölt részleteket. Úgy fogalmazott, hogy a NAV történetében jelentős fordulatot hozott az idei év annak okán, hogy a jogalkotó általános érvénnyel megbízta a hivatalt a közigazgatás különböző szervei által hozott döntések végrehajtásával. Teljesen újszerű, hogy immár nem csak pénzkövetelések beszedését, hanem egyes - a kötelezettek által elmulasztott - cselekményeket is a NAV-nak kell elvégeznie, vagy elvégeztetnie - emelte ki az igazgatóhelyettes, aki egyben beszámolt ezen új feladatok gyakorlati végrehajtásának folyamatáról, a felmerült problémákról és az eddigi eredményekről is.

Helyi hírekNógrád Megyei KormányhivatalÁllamigazgatási Kollégium Ifjúság Garancia Program