2024.04.18, Csütörtök

Ünnepséggel zárult a magyar nyelv hete Salgótarjánban

salgotarjan.hu

2017.05.03. 08:48

Április 24–30. között idén ötvenegyedik alkalommal rendezték meg a magyar nyelv hetét. Az 1967-ben indult kezdeményezés célja a tudományos alapú, egyúttal élményszerű anyanyelvi ismeretterjesztés elsősorban az iskolákban és a kulturális intézményekben. Az programsorozatot a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és az 1989-ben alakult Anyanyelvápolók Szövetsége közösen szervezi.

Hirdetés

 

Salgótarjánban a közoktatási intézmények vezetői, pedagógusai és tanulói, valamint a városi civil szervezetek képviselői vettek részt a magyar nyelv hetének ünnepségén a városháza dísztermében április 26-án. Az ünnepségen Fekete Zsolt polgármester mondott köszöntőt, amelyben a magyar nyelv értékeinek megőrzéséről beszélt és kiemelte, hogy a nyelvművelésnek Salgótarjánban több rendezvény is keretet biztosít. A városban rendszeresen tartanak irodalmi esteket, rendhagyó irodalom órákat, prózamondó versenyeket, író-olvasó találkozókat és itt működik a Palócföld folyóirat is, amely meghatározó szerepet vállal nyelvi értékeink megőrzésében, ápolásában.

 

A rendezvény kapcsolódott az Arany János emlékévhez, ezért a jelenlévő diákok részleteket szavaltak a költő műveiből és itt mutatták be az Arany-szótárat is. Beke József három kötetből álló műve az Arany János költészetében előforduló 22 ezernél is több magyar szót tartalmazza. A könyvről Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke tartott előadást.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Hámori József. A TIT elnöke, Széchenyi-díjas egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a magyar nyelv szépségeiről beszélt. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő a Palócföld főszerkesztője pedig a nyelv és az identitás kapcsolatáról tartott előadást.

A nyelvápolás területén komoly munkát végző salgótarjáni tanárok és diákok az ünnepségen elismerésében részesültek.

Helyi hírekSalgótarjánMagyar nyelv heteArany János emlékév