2024.06.15, Szombat

Aranyéremmel tértek haza a Nógrád megyei tűzoltók

2016.05.02. 10:51

A Katasztrófavédelem országos terepfutó bajnokságnak idén a komáromi Monostori Erőd adott otthont. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közösen megszervezett országos terepfutó bajnokságnak idén Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, a komáromi Monostori Erőd adott otthont. Bajnokot egyéniben és csapatversenyben is hirdettek, utóbbi kategóriában Nógrád megye hódította el az elsőséget a férfi I-es korcsoport csapatversenyében.

 

A versenyt dr. Demény Ádám, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke nyitotta meg. Örömét fejezte ki, hogy majdnem kétszázötvenen neveztek a versenyre és sokan érkeztek a társszervektől is. Emlékeztetett arra, hogy azért rendezik mindig máshol a bajnokságot, mert keresik az ideális helyszínt a belügyi versenyhez. Végezetül Demény Ádám minden „bátor versenyzőnek” sérülésmentes futást kívánt. Németi László tűzoltó ezredes, Komárom-Esztergom megye katasztrófavédelmi igazgatója arról tájékoztatta a versenyzőket, hogy az esős, kissé hideg időjárás nem a véletlen műve, szándékosan alakították így a forgatókönyvet, hogy a futóknak minél több élményben legyen részük. A sportegyesület elnöke és az igazgató után Komárom polgármestere és az erődöt üzemeltető cég vezetője is köszöntötte az indulókat, bemutatták a helyszínt, és reményüket fejezték ki, hogy a város, azon belül az erőd nem utoljára láthatja vendégül a futás szerelmeseit.

A versenyt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együtt szervezte meg, a Magyar Atlétikai Szövetség szabályait szem előtt tartva. A sík és dombos terepen egyaránt keresztülvezető pálya útvonalát a Monostori erődrendszeren belül jelölték ki, történelmi helyszínen teljesíthették tehát a különböző távokat a versenyzők. Az idei bajnokság fővédnöke dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója volt, a védnöki tisztséget pedig Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a katasztrófavédelmi főigazgatóság humánszolgálatának vezetője, dr. Demény Ádám, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke, valamint dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a sportegyesület ügyvezető elnöke vállalta el.

A terepfutók három korcsoportban, több távon mérethették meg magukat: a női versenyzők két-, három és négyezer méteren, míg a férfiak három, négy- és hatezer méteren állhattak rajthoz, a versenyen képviseltették magukat a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Gazdasági Ellátó Központ, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Honvédség és az Országgyűlési Őrség. A bajnokság amellett, hogy kiváló alkalmat biztosított a sportbaráti kapcsolatok ápolására, az egyéni, illetve a szervezeti egységek közötti országos bajnoki címeket is eldöntötte. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében kilencen szálltak versenybe: Galanics Petra tűzoltó főhadnagy, Virág Zsolt tűzoltó alezredes, Kusnyár Norbert c. tűzoltó törzszászlós, Nagy Attila c. tűzoltó zászlós, Fekete Attila c. tűzoltó zászlós, Odler Dávid c. tűzoltó zászlós, Verebélyi Tibor c. tűzoltó főtörzsőrmester, Kurcsik Gergő tűzoltó őrmester és Szilágyi Ádám, csapatvezetőjük pedig Longauer Péter tűzoltó százados, Nógrád megye tűzoltóinak sporttisztje volt. A nógrádi indulók a férfi I. korcsoport 6000 méteres és a férfi II. korcsoport 4000 méteres számában három-három fővel egyéniben és csapatversenyben is indultak, a férfi III. korcsoport 3000 méterén két megyei versenyző futott egyéniben, míg a női I. korcsoport 4000 méterét az igazgatóságot képviselő egy hölgyversenyző teljesítette.

Eredményt korosztályonként egyéni, csapat és szervezetek közötti összesített pontversenyben hirdettek. A helyezéseket az egyéni számokban a befutási sorrend alapján, míg csapatverseny esetén a versenyzők egyéniben elért pontszámainak összeadásával állapították meg. A legjobb egyéni futók emléklapot és érmet, a csapatok pedig az oklevél mellé serleget kaptak. A díjakat Gubicza József az OKSE ügyvezető elnöke és Németi László megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át.

Odler Dávid c. tűzoltó zászlós, Kurcsik Gergő tűzoltó őrmester és Szilágyi Ádám triója a 12., 7. és 9. helyen zárta az egyéni versenyt, ezeknek az élvonalbeli egyéni eredményeknek köszönhetően a férfi I. korcsoport csapatversenyében első helyen végeztek, így a legfényesebben csillogó aranyéremmel tértek haza. A versenyt az igazgatóság további dolgozói is szép eredményekkel teljesítették, ezért az összetett versenyt a középmezőnyben, a tizenharmadik helyen zárta a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A katasztrófavédelmi csapatok összetett versenyét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek nyerték, megelőzve a Csongrád megyei, illetve a fővárosi csapatokat.

Az idei országos terepfutó bajnokságot Gubicza József zárta, aki gratulált minden versenyzőnek, és külön kiemelte, hogy mind a huszonkét szervezeti egység képviseltette magát a rendezvényen. Kiváló eredmények születtek, fogalmazott az ezredes, a meghívott vendégek, vagyis az Országgyűlési Őrség és a Magyar Honvédség futói követendő példát mutattak, magasra tették a lécet, a katasztrófavédelem sportolói előtt legyen az cél, hogy gyorsabbak legyenek náluk.

forrás: nograd.katasztrofavedelem.hu

Galéria

Helyi hírekOrszágos Katasztrófavédelmi Sportegyesület