2024.03.01, Péntek
Jelentős toborzási hullám a hazai munkaerőpiacon a harmadik negyedévben
A kép illusztráció - pixabay.com

Jelentős toborzási hullám a hazai munkaerőpiacon a harmadik negyedévben

mti

2021.10.19. 16:15

Csökkenést az ország egyetlen megyéjében sem tapasztaltak, a kevesebb hirdetést feladó Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye is 40-50 százalékkal meghaladta az előző évi eredményeket.

Hirdetés

Jelentős toborzási hullám volt a hazai munkaerőpiacon a harmadik negyedévben, a Profession.hu 86 százalékos hirdetésszám-növekedést mért saját adatbázisában az előző év azonos időszakához képest.

Az állásportál keddi közleménye szerint a legdinamikusabb növekedést Zala megyében mérték, amelyet Vas és Veszprém követett. Az ezeken a területeken aktivált álláshirdetéseknél 252, 141, illetve 108 százalékos emelkedés figyelhető meg a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. Nem sokkal marad el az első háromtól Heves, Baranya, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megye sem, ahol szintén kimagasló, 96 százalék fölötti az emelkedés.

A Profession.hu ismertette: Borsod megyében már az év felénél látványosan megindult a bankszektor, ami szeptember végére tovább emelkedett, hasonlóan a vendéglátáshoz. Szak-, betanított és segédmunkásokat keresve csaknem másfélszer annyi hirdetést adtak fel, mint egy évvel korábban.
Komárom-Esztergomban az oktatás, az IT programozás és fejlesztés, valamint a marketing-média-PR a három vezető terület, amelyek a legnagyobb részben hozzájárultak a megye 80 százalékos hirdetésszám-növekedéséhez.
Veszprém megyében az IT programozás, fejlesztés és a kommunikációs területek (marketing, média és PR) mellett megjelent a HR és munkaügy, valamint a bank, biztosítás, bróker szerepel a tavalyi évhez képest legaktívabban toborzó kategóriák között.
Győr-Moson-Sopron térségében ugyanakkor a feladott hirdetések a vendéglátás és a fizikai munka kategóriában szaporodtak meg a leginkább, míg az alapvetően felsőfokú végzettséget igénylő, irodai pozíciókra való toborzás kevésbé bizonyult élénknek.
A hirdetéseket vizsgálva országos szinten a vendéglátás, hotel, idegenforgalom emelkedett a legintenzívebben a tavalyi azonos időszakhoz képest, amelyet az üzleti támogató központok, a HR és munkaügy, a marketing, média és PR, valamint az adminisztráció, asszisztens és irodai állások követnek. Az összes szakmai kategóriában emelkedés mérhető az állásportál adatbázisában.

A közlemény idézi Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját, aki rámutatott: újra fellendült a munkahelykeresés is, a meghirdetett állásokra érkezett pályázatok száma a 2019-es adatokhoz képest országos átlagban 3,3 százalékkal nőtt. Az idei harmadik negyedévi állapot 29 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakában mért eredménytől, azonban akkor a jelentkezési számok extrém módon tetőztek az aktuálisan elérhető, nyitott pozíciókhoz képest.

AktuálismunkaerőpiacálláskeresésNógrád megye