2024.04.16, Kedd
Várjátékokat rendeznek Füleken
Fiľakovské hradné hry - Füleki Várjátékok facebook

Várjátékokat rendeznek Füleken

mti

2021.09.17. 16:26

Fülek és környékének története az őskortól a középkorig lesz a témája a 21. Füleki Várjátékoknak, amelyet a felvidéki városban vasárnap rendeznek meg.

Hirdetés

A hagyományosan kétnapos rendezvényt a járványügyi helyzet miatt két részletben rendezik: június 13-án már lezajlott a 15. Nemzetközi Történelmi ĺjászverseny, a történelmi főműsorra szeptember 19-én kerül sor.
Az idei várjátékok témája Fülek és környéke története az őskortól a középkorig, de tekintettel a hosszú időtávra, a témakört két nagyobb egységre osztják. Vasárnap a késői kőkorszak és az érett középkor közti időszakot, míg a késői középkortól a 2. világháborúig terjedő korszakot a következő várjátékokon mutatják be.
A rendezvény gyerekprogramokkal indul, benne színházi előadással, mely történelmi áttekintést nyújt Szamo birodalmának idejétől I. István király megkoronázásáig, továbbá gólyalábasok, solymászbemutató és különféle interaktív játékok várják a látogatókat.
A fellépők között kelta zenészekkel, barbárokkal, római katonákkal, de szlávokkal, avarokkal és ősmagyarokkal is találkozhatnak a látogatók.
A nap folyamán különféle korszakok mesterségeit bemutató programokon, valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a jelenlévők, ahol megismerkedhetnek az agyagozással, könyvnyomtatással, kötélgyártással, kovácsmesterséggel, kalligráfiával, taplókészítéssel, esztergálással is.  
A várudvarban zajló rendezvényt korabeli zene kíséri majd.
A 21. Füleki Várjátékokat a Kisebbségi Kulturális Alap és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja. Együttműködő partnerek a Füleki Farkasok és a Koháry Polgári Társulás.

AktuálisFüleki VárjátékokFülek