2022.06.28, Kedd
Kiváló vízminőséggel várja a vendégeket a Bánki-tó Strand
Fotók: A Bánki-tó 140 millió forintból felújított strandja (Fotók: MTI/Komka Péter)

Kiváló vízminőséggel várja a vendégeket a Bánki-tó Strand

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2021.06.29. 12:19

Elvégezték Nógrád megye egyetlen kijelölt természetes fürdőhelyének nyitás előtti ellenőrzését a kormányhivatal szakemberei, de a strandszezon alatt is folyamatosak lesznek a mintavételek.

Hirdetés

Az előzetes helyszíni ellenőrzés során a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársai a fürdőhely megfelelő karbantartásáról, a szükséges higiéniai feltételek biztosításáról számoltak be. A vizsgálat eredménye szerint a felújítását követően nemrégiben átadott fürdőhely megfelel a közegészségügyi előírásoknak.

A szokásos eljárásrendnek megfelelően a strandszezonban is folyamatos lesz a fürdővíz mintavételezése és laboratóriumi vizsgálata, az idei első vizsgálat szerint a Bánki-tó Strand vize kiváló minősítést kapott. A nyári és kora őszi időszakban a kormányhivatal szakemberei havonta esedékes mintavétellel monitorozzák a fürdőhely vízminőséget. A vizsgálatok eredménye nyilvános, az érdeklődők a strand honlapján tekinthetik meg a mért értékeket.

 

A bánki fürdőhely immáron megújulva várja a vendégeket, a 140 millió forintos beruházás részeként a strandon gyerekpancsoló és játszótér jött létre, megújultak a burkolatok, a lépcsők és a terasz, új napozóágyakat kapott a közönség, újjászületett a gyep és a növényzet. A kivitelezés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megyei beruházásokra elkülönített keretből valósult meg.

Az nnk.gov.hu oldalon megtalálható, természetes fürdőhelyek listája szerint a legtöbb hazai, fürdőzésre alkalmas hely vize kiváló minősítéssel bír. A besorolás pedig nemcsak a legutóbbi mintavétel, de az elmúlt három év vizsgálatainak eredményeit is figyelembe veszi. Kiváló minősítést tehát akkor kaphat egy természetes fürdővíz, ha nemcsak egy adott mintavétel során teljesülnek ennek kritériumai, hanem hosszú távon is megbízható a vízminőség.

 

A hatályos szabályok szerint szabad vizekben fürdőzni csak az erre kijelölt helyeken lehetséges. A bányatavaknál, fürdőzésre nem kijelölt helyszíneken nincs biztosított felügyelet, a vizek mélysége és minősége, a meder rendezetlensége számos veszélyt rejthet magában. Többek között erre is felhívják a figyelmet a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság napokban közzétett podcast-jában.

 

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalBánki-tó Strand