2024.04.24, Szerda
Nógrád megyébe is érkeznek a fecskék, tilos a fészkeik leverése
A kép illusztráció - pixabay.com

Nógrád megyébe is érkeznek a fecskék, tilos a fészkeik leverése

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2021.05.18. 08:18

Április eleje a vonuló fecskék költőterületre visszaérkezésének ideje, addigra a megsemmisített fészkeket a kereskedelemben is kapható műfészkek kihelyezésével szükséges pótolni, valamint a madarak számára a fészeképítést elősegítő intézkedéseket meg kell tenni. Adott esetekben szükséges lehet a sárgyűjtő hely kialakítás vagy a tapadást elősegítő felületképzést is.

Hirdetés

 

Magyarországon minden fecskefaj, így a molnárfecske és a füsti fecske is védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értékük egyedenként 50 ezer forint. A hatályos rendelet alapján a védett állatfajok egyedei által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás csak természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.


A kormányhivatalhoz az elmúlt években Nógrád megye számos településéről érkezett engedélykérelem fecskefészkek áthelyezésére, a hatóság ilyenkor a kérelmezőkkel konstruktív együttműködésben adja ki engedélyét, igazodva a védett állatok telelés alatti távollétéhez, meghatározva a munkák elvégezhetőségének időtartamát és a műfészkek kihelyezésének körülményeit is. Ilyen tevékenység jellemzően áprilistól októberig, a fecskék jelenlétének ideje alatt nem végezhető.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal ismételten felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy fecskefészkeket is érintő épületrészek felújítása engedélyköteles tevékenység. Kormányhivatalunk ezt az elmúlt évek során újságcikkekben, tájékoztató kiadványokban, nyomtatott szórólapokon és plakátokon is hangsúlyozta már.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatalfecskefészek