2024.04.25, Csütörtök
A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház programja a magyar kultúra napja alkalmából
Zenthe Ferenc Színház

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház programja a magyar kultúra napja alkalmából

Zenthe Ferenc Színház

2021.01.22. 10:36

A járványügyi helyzetre való tekintettel a színházak nem tarthatnak előadásokat, de ez nem adhat okot arra, hogy valamilyen formában ne ünnepeljék meg a színházi élet számára is fontos szerepet betöltő napot. A Zenthe Online előadásai között a magyar kultúra napján és az azt követő hétvégén olyan darabokat, illetve beszélgetős műsort tekinthetnek meg a nézők, melyek kapcsolódnak e jeles ünnepnaphoz.

Hirdetés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A Zenthe Ferenc Színház évek óta ennek a szellemében tartja a magyar kultúra napján januári bemutatóját.

2021. január 22-én a premier elmarad.

 

Január 22-én, péntek este a Tersánszky Józsi Jenő regénye alapján készült Kakuk Marci című kétfelvonásos bohóságot vetíti a színház, amely egy külvárosi tekergő életéről mesél, akinek se pénze, se állása, se lakása, de mindezek ellenére a nők kedvence. Egyik napról a másikra tengődik, egyik ágyból a másikba kerül. Amikor azonban a szélhámosság bonyodalmai közepette beköszön a szerelem, fordulnak a dolgok, majd fordulnak az érzelmek is: mert van olyan szerelem, ami a pénzt és van olyan is, ami az életet szereti.

 

Január 23-án, szombat délelőtt a gyermekeké, a családoké lesz a főszerep, hiszen az ő szórakoztatásukra kerül műsorra Fazekas Mihály Lúdas Matyija, ami igazi magyar klasszikusnak mondható. „...háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza…” hangzik az a bizonyos mondat - igen ám, de Schwajda György mindezt a libák szemszögéből mutatja be, amely a színpadi adaptációban talán még szórakoztatóbb, érdekesebb tud lenni. Itt minden és mindenki „libából” van, még ha néha emberré is változnak. A főliba Galiba, akit a név kötelez.

 

A szombat este az előző évek Salgótarjáni Újévi Hangversenyeinek legszebb pillanatait idézi fel. A koncertválogatásban kiemelt szerep jut a magyar értéktár készletét színesítő hungarikumnak, az operettnek is, hiszen ismert és kedvelt dalok csendülnek fel Huszka Jenő, Kálmán Imre és Lehár Ferenc operettjeiből.

 

A hétvége zárásaként, január 24-én vasárnap délután a Nemzet Színészei sorozat vendégeként Molnár Piroskát, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával készült beszélgetést láthatják.

 

Ünnepelje együtt a Zenthe Ferenc Színházzal a magyar kultúra napját és nézze meg előadásait – természetesen ingyenesen – a színház YouTube csatornáján. A linkek elérhetőek a teátrum Facebook, Instagram platformján, valamint a www.zentheszinhaz.hu oldalon.

AktuálisZenthe Ferenc SzínházA magyar kultúra napja