2024.03.28, Csütörtök
Energetikailag hatékonyabb épületté válik majd a salgótarjáni könyvtár
Fekete Zsolt facebook

Energetikailag hatékonyabb épületté válik majd a salgótarjáni könyvtár

salgotarjan.hu

2020.11.28. 16:09

A jelentős alapterületű, többszintes épület állapota mára már leromlott, fenntartása jelentős költségeket ró a fenntartóra. Az Önkormányzat ezért a teljes épület energetikai felújítását tervezi, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető majd el.

Hirdetés

Az épület méreteiből fakadóan az itt elvégzett energetikai munkálatok nagymértékű megtakarítást eredményeznek majd. A projekt megvalósulása hozzájárul a Nemzeti Reform Programban kitűzött 92 PJ 2020-ra elérhető primerenergia-megtakarítási célérték eléréséhez, illetve a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében 2020-ra kitűzött 14,65%-os megújuló energia részarány eléréséhez.

A projekt közvetlen célja az érintett épület hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése, ezáltal költségmegtakarítás elérése a fenntartói oldalon. A felújítással egy olyan épületet kíván elérni a fenntartó, mely hosszú távon is takarékosan üzemeltethető. Közvetlen cél a káros anyag kibocsájtás mérséklése is, melyet a projekt jelentősen szolgálni fog, ebből fakadóan a széndioxid-kibocsátás csökken. Mindez, ha kis mértékben is, de hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának mérséklődéséhez.

 

A projekt hatása:

- javul a településrész általános környezeti állapota;

- a környezeti hatások tekintetében a jelenlegihez képest igen nagymértékű csökkenő terhelést eredményez;

- közvetlenül szolgálja az erőforrás-hatékonyság megvalósítását, melynek eredményeként az Önkormányzatnál már rövid távon is forrás megtakarítás keletkezhet;

- rendezett, egészségesebb életkörülmények várják majd a könyvtár szolgáltatásait igénybe vevőket és a dolgozókat.

 

A kivitelezés során külső hőszigetelést kap az épület, a homlokzat tetőszigetelése is megújul, a nyílászárók is cserélve lesznek, a csapadékelvezetés korszerűsítésre kerül, a villamos- és fűtési rendszert részlegesen felújítják, valamint egy közel 50 kWp-s napelemes rendszer járul majd hozzá az energiamegtakarításhoz.

A teljes felújítás a tervek szerint 500 napot vesz igénybe, mely 2020. november 12-ei munkaterület átadással indult.

A könyvtár működése biztosított lesz a munkálatok alatt, de némi szolgáltatáskimaradásra, átszervezésre lehet számítani, melyről az intézmény ad részletesebb felvilágosítást a felújítás ideje alatt. A fejlesztés eredményeként szebb, korszerűbb és energetikailag hatékonyabb épület várja majd a művelődni vágyó vendégeit.

AktuálisSalgótarjánenergetikai korszerűsítés