2024.04.24, Szerda
Hetedik korszerűsített épületét adta át a Nógrád Megyei Kormányhivatal
Nógrád Megyei Kormányhivatal

Hetedik korszerűsített épületét adta át a Nógrád Megyei Kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2020.08.15. 16:15

A közelmúltban a salgótarjáni Karancs úton található Útügyi Osztálynak helyet adó ingatlan felújítása készült el.

Hirdetés

Négy évvel ezelőtt indult el az Európai Unió támogatásával és a magyar kormány társfinanszírozásával megvalósuló projekt, amelynek keretében immár a hetedik épületén végezhetett el energetikai korszerűsítéseket a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

A fejlesztések minden esetben a károsanyag-kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentését, az ügyfélfogadó környezet modernizálását célozták. A Karancs úton megvalósított épületenergetikai felújítás során a meglévő nyílászárók helyett korszerű, fokozott légzárású ablakok és bejárati ajtók beépítése valósult meg teljes homlokzati hőszigetelés mellett, továbbá a padlásfödém is új, kiegészítő hőszigetelést kapott. A fűtési rendszer kiegészült új kondenzációs kazánokkal és fordulatszám szabályzású szivattyúkkal. A világítás korszerűsítése LED-lámpatestek felszerelésével valósult meg, a beruházás részeként kiépült egy változó hűtőközeg-térfogatáramú levegő-levegő hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer is, amellyel elkerülhető az épület nyári felmelegedése. Ezzel a beavatkozással mindemellett jelentős mennyiségű gázenergia is megtakarítható a fűtési szezonban. Az épület napelemes rendszert is kapott, amellyel helyben előállított, megújuló energiából váltható ki a villamosenergia-fogyasztás jelentős része. A kivitelezés folyamatos ügyfélforgalom mellett zajlott és mintegy öt hónapot vett igénybe.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése című projekt keretében már megújult Salgótarjánban a közlekedési osztály vizsgasorának helyet adó épület, a földhivatal és a Megyeháza, valamint két pásztói és egy szécsényi hivatali ingatlan is.

A fent már említett környezeti szempontokon túl fontos kiemelni, hogy a beruházások javítják a munkakörülményeket, továbbá esztétikailag sem elhanyagolható előrelépést jelentenek.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése elnevezésű, KEHOP-5.2.2-16-2016- 00009 azonosítószámú projekt keretében a Nógrád Megyei Kormányhivatal összesen hét ingatlanát korszerűsítheti, 1 milliárd 258 millió forint összértékben. A 100%-os mértékű támogatást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A projekt tervezett befejezése 2020. november 2.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatal