2024.03.28, Csütörtök
Gyermektáborokat és aquaparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem
pixabay - illusztráció

Gyermektáborokat és aquaparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem

MTI

2020.07.31. 20:00

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően 2020-ban a nyári gyermektáborokban felállított élményeszközök, trambulinok, ugrálóvárak több mint háromnegyede mindenben megfelelt az előírásoknak. Az aquaparkokban, strandokon felállított csúszdák, vízi ugrálóvárak még ennél is jobban szerepeltek, csak tizedük üzemeltetési körülményei kapcsán tárt fel problémát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

Hirdetés

A minisztérium pénteki közleménye szerint a járványveszély és a változékony időjárás miatt az idei szezon később indult, de az ITM idén is kiemelt figyelmet fordít a nyári táborokban pihenő gyermekek és az aquaparkokban, strandokon kikapcsolódó családok biztonságára. A tárca által elrendelt vizsgálat során a fogyasztóvédelmi hatóság a nyári szünet alatt az egész országban ellenőrzi azokat a táborokat, ahol a gyermekek az aktív szórakozásukat biztosító eszközöket használhatnak, és azokat a kalandparkokat, strandokat is, amelyekben nyári táborokat szerveznek.

A kormányhivatalok július közepéig országosan 169 gyermektáborban végeztek helyszíni ellenőrzést, mintegy harmadukban volt valamilyen aktív szórakozást biztosító élményeszköz, trambulin, ugrálóvár, vízicsúszda, kalandpálya vagy gokartpálya. A táborokban felállított 166 eszköz közel negyede, 23 százaléka nem felelt meg hiánytalanul az előírt üzemeltetési feltételeknek.

A gyermektáborok mellett a kormányhivatalok munkatársai 103 aquaparkban, strandon ellenőrizték több mint 500 vízicsúszda, medencében kialakított vízi ösvény, kötélpálya, vízi ugrálóvár, vízibicikli és vízi dodzsem üzemeltetési körülményeit. A helyszíneken összesen 55 eszköz nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. A 11 százalékos kifogásolási arány nagymértékű javulást jelent a tavalyi 32 százalékhoz képest.

A fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata az eszközök biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és az adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányul, de kiterjed az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: "az ellenőrzések során a fogyasztóvédelmi hatóság 11 táborban összesen 15 eszköz üzemeltetését tiltotta meg ideiglenesen, elsősorban a megfelelőséget igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az aquaparkokban öt helyszínen 22 vízi élményeszköz használatát kellett ideiglenesen megtiltani. Az eszközök ismét használhatóak lesznek, ha az üzemeltetők pótolják a hiányosságokat."

Az ellenőrzések a nyári szünet végéig folytatódnak a gyermektáborokban és az aquaparkokban. Az ITM a vakáció idején is folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel járul hozzá ahhoz, hogy a magyar családok gondtalanul nyaralhassanak, a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket.

Aktuálisgyermektáboraquaparkfogyasztóvédelmi ellenőrzés