2024.03.29, Péntek
Minden idők legnagyobb sporttragédiájára emlékeznek Salgótarjánban

Minden idők legnagyobb sporttragédiájára emlékeznek Salgótarjánban

Salgótarján facebook

2020.01.14. 14:20

1944. január 13-án, 15 fiatal salgótarjáni levente vesztette életét egy lavinaszerencsétlenségben Észak-Erdélyben, a Radnai-Havasokban.

Hirdetés

A fiatalok az akkori Magyarország legmagasabb pontját, a 2305 méter magas Nagy-Pietroszt szerették volna meghódítani a legveszélyesebb útirányból, és már csak néhány száz méterre voltak a csúcstól, amikor bekövetkezett városunk és Magyarország legsúlyosabb sporttragédiája. Egyetlen levente élte túl a lavinát: Varga Kálmán. Az általa az expedícióról a Magyar Filmhíradónak készített felvételek egyik képkockája a lenti felvétel is.

A tragédia helyszínén Borsafüred mellett, a Mosolygó-tó katlanában 2003-ban kopjafát állított Salgótarján önkormányzata, mely évente szervez túrát az emlékhelyre. 2019-ben az emlékmű bővítésével egyidejűleg lecserélték az eltelt 16 év alatt megkopott kopjafát.

A lavinaszerencsétlenségben elhunyt salgótarjáni leventékről ahogy minden évben, úgy idén is megemlékezik az önkormányzat a Régi Központi Temetőben található emléktáblánál, hiszen a legtöbb, amit egy ilyen tragédiát követően tehetünk, hogy nem hagyjuk feledni az áldozatok emlékét.

AktuálisSalgótarjánlavinaszerencsétlenség