2024.03.29, Péntek
Idén is lesz

Idén is lesz "Rózsaszín Hét" Nógrád megyében

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.09.25. 17:29

A "Rózsaszín Hét" részeként szeptember 28-án motorosok viszik a területi szervezetek üzenetét ("Időben lépj, s tovább élsz") az Országos Onkológiai Intézetbe. Október 4-én rendezik meg az "Egy nap a nőkért" elnevezésű eseményt, amely már hagyományosan nemcsak a mellrák elleni harcra hívja fel a figyelmet, hanem a méhnyakrákkal szembeni küzdelemre is.

Hirdetés

A mellrák ellenes világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete - együttműködve a Nógrád Megyei Kormányhivatallal és a Szent Lázár Megyei Kórházzal - immáron 11. alkalommal szervez különböző figyelemfelkeltő programokat a témában.


A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban tematikus programokat rendeznek, majd figyelemfelkeltő sétával, illetve a József Attila Művelődési Központban megrendezendő szakmai konferenciával fókuszálnak a kérdéskörre. A programsorozat részeként hat kilométeres vezetett túrát is szerveznek, illetve október 8-án, első alkalommal Balassagyarmaton is lesz "Egy nap a nőkért" esemény.

 

Feketéné Dr. Zeke Ildikó tisztifőorvos úgy fogalmazott: mindenki szeretné megelőzni a betegségeket, ennek kulcsa az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a sport és a védőoltások felvétele. Ez nem minden esetben elegendő, ekkor második lehetőségként a szűrővizsgálatok segítenek, amelyek már nagyon korán, a betegség kezdetén kimutatnak olyan elváltozásokat, amelyek panaszt még nem okoznak - hangsúlyozta a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. Ma már számtalan olyan kezelés áll rendelkezésre, amellyel a korai stádiumban felismert betegségek gyógyíthatók, a szövődmények vagy akár a végzetes következmények is elkerülhetők - egészítette ki. Fontos, hogy a népegészségügyi célú lakossági szűréseken (így emlő- és méhnyakrákszűréseken) az arra meghívottak és jogosultak részt vegyenek - sorolta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A tisztifőorvos szólt arról is, hogy az emlőszűrésen való megjelenési arány Nógrád megyében 27 százalékos volt a tavalyi évben, amely messze elmarad a 70 százalékos elvárt értéktől, ez utóbbi tudná ugyanis csökkenteni a veszteséget. Amennyiben szükséges a beutazás is támogatott, az időpontra szóló meghívó által pedig nincs várakozási idő sem - hangsúlyozta. Feketéné dr. Zeke Ildikó kitért a méhnyakrák-megelőzéssel kapcsolatos adatokra is. Ismertetése szerint a hetedikes lányok HPV védőoltás-felvételi aránya a megyében megközelítette a 85 százalékot az előző tanévben. Ahhoz, hogy a szülők ezt a döntést meghozzák, minden információt át kell adnunk számukra, amely ma a védőoltással kapcsolatban rendelkezésünkre áll tette hozzá.

 

Dr. Bercsényi Lajos elmondta: a megyei kórház minden osztálya alkalmas arra, hogy a megelőzésben és a kivizsgálásban hozza a legmagasabb szintet. A Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa kiemelte: szakemberek és eszközök tekintetében is minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a lakossági szűréseket folyamatosan, magas színvonalon végezzék. Példaként említette, hogy a legmodernebb gépekkel végzik a mammográfiás vizsgálatokat. A főigazgató főorvos arról is beszélt, hogy - bár a kórház épületében számtalan szűrővizsgálati lehetőség igénybe vehető - a kormány Nógrád megyében már elindította azt a programot, amelyben gépekkel felszerelt buszokkal a településekre viszik a szűréseket. Dr. Bercsényi Lajos ismertetése szerint ezeken a járműveken az érszűkülettel kapcsolatos vizsgálatoktól kezdve a kardiológiai szűrésekig több lehetőség is elérhető.

AktuálisNógrád Megyei KormányhivatalRózsaszín Hét