2024.04.20, Szombat
Országos vetélkedőn a Nógrád megyei tűzoltók
jasz.katasztrofavedelem.hu

Országos vetélkedőn a Nógrád megyei tűzoltók

nograd.katasztrofavedelem.hu

2019.08.28. 09:15

Augusztus huszonhatodikán kezdetét vette a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő Karcagon. Négy napon át összesen huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat egyéniben, illetve csapatban verseng azért, hogy kiderüljön, szakmailag melyik az ország legrátermettebb egysége.

Hirdetés

A megméretés a hivatásos tűzoltók elméleti versenyével Karcagon kezdődött, ahol elsőként a csapatoknak tartottak eligazítást a szervezők. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője, valamint Fülep Zoltán tű. ezredes, a BM OKF tűzoltósági főosztályának vezetője a biztonságos, szabályszerű versengésre hívta fel a résztvevők figyelmét. Az eligazítás keretében sorszámokat, illetve szituációkat sorsoltak a csapatok között, majd a hivatásos gépjárművezetők KRESZ-tesztjével, valamint az irányító és beosztott tűzoltók elméleti feladatlapjának kitöltésével kezdetét vette a vetélkedő.

A hivatásos tűzoltók két egyéni és egy csapatkategóriában versengenek Karcagon és Kunmadarason, az önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók pedig csapatban mutathatják meg, érdemesek arra, hogy az ország szakmailag legjobb egységének nevezhessék magukat.

Kedden a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren, gyakorlati feladatokkal folytatódott a XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedő. A feladatok embert próbálóak voltak, és a hőség sem könnyítette meg a tűzoltók dolgát.

Kedden az a húsz hivatásos tűzoltócsapat vetélkedett a repülőtér területén, amelyek korábban a területi fordulókon kivívták az indulás jogát. Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba. Így teljesen élethű helyzetet teremtettek. A nemzetközi szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a szabályos végrehajtást értékelte, amely nem veszélyeztethette a tűzoltók és a sérült testi épségét.

A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát az hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva kellett megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet és egy gázpalackot.

Nógrád megyét a Kaposvári Balázs tű. zászlós, Klagyivik Zoltán tű. zászlós, Szabó Tamás tű. főtörzsőrmester, Ráduly Ádám tű. törzsőrmester, Kovács Sándor tű. törzsőrmester, Kurcsik Gergő tű. őrmester és Hulitka László tű. őrmester alkotta csapat képviseli az országos versenyen.

Aktuálisországos vetélkedőNógrád megyetűzoltó