2024.04.24, Szerda
Ismét szakmai fórummal segítette az önkormányzatok munkáját a kormányhivatal
nmkh.hu

Ismét szakmai fórummal segítette az önkormányzatok munkáját a kormányhivatal

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.08.10. 09:21

A Nógrád Megyei Kormányhivatal rendszeresen szervez olyan szakmai fórumokat és konferenciákat, amelyeken a helyi önkormányzatok jegyzői és a hivatalok munkatársai kaphatnak átfogó tájékoztatást egy-egy szakterület aktualitásairól, vagy éppen a jogszabályi és törvényi változásokról.

Hirdetés

Legutóbb a kormányhivatal Hatósági Főosztálya adott átfogó tájékoztatást a köztisztviselőknek a játszóterek üzemeltetésének kérdéskörétől kezdve a jegyzői hatáskörök témakörén keresztül az bölcsődefejlesztésekhez kapcsolódó hatósági kritériumokig.

A fórum egyik legjelentősebb témája a bölcsődék fejlesztéséhez, építéséhez kapcsolódó hatósági kritériumrendszer részletes ismertetése volt. Nógrádban csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon belül, a kisebb megyei települések fejlesztéseire lehívható keretből mintegy kéttucat bölcsődefejlesztés valósul meg, nem beszélve a más operatív programokból finanszírozott ilyen beruházásokról és a megyeszékhelyi bölcsődei férőhelybővítésről. A Nógrád Megyei Kormányhivatal szakemberei ismertették a legfontosabb feladatokat, fókuszálva az újonnan bevezetett, a korábbi ellátórendszerhez képest sokkal differenciáltabb és rugalmasabb ellátási formák biztosításának lehetőségére. A témában tartott ismertető a hasonlóan jelentős számban megvalósuló, illetve tervezett óvodafejlesztésekre is kitért, ahogyan a Salgótarjánban és Balassagyarmaton megtartott fórumokon is ismertette a kapcsolódó tűzvédelmi kérdéseket Seres Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Az önkormányzatok munkatársai a nyári szezonhoz közvetlenül kapcsolódóan ismerhették meg a "mutatványos berendezések" üzemeltetésének feltételrendszerét. A falunapokról, kisebb helyi fesztiválokról nem hiányozhatnak ezek a szórakoztató eszközök (dodzsemek, körhinták, buborékfoci, stb.), a megfelelő üzemeltetés feltételrendszerét pedig a fogyasztóvédelem ellenőrzi célzottan. Az önkormányzati tájékoztatás célja részint az is volt, hogy a települések által megrendelt szolgáltatást maguk az önkormányzatok is "ellenőrizni" tudják úgy a rendezvényeiket látogatók biztonsága, mint annak érdekében, hogy egy hatósági ellenőrzés során esetlegesen feltárt szabálytalanság miatt ne legyen szükség leállítani a szórakoztató eszközöket az adott rendezvény közben.

Hasonló előadáson ismerkedhettek meg az önkormányzatok dolgozói a játszóterek ellenőrzésének pontos menetével és kritériumrendszerével is. A kormányhivatal munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy a játszótéri eszközöket új létesítés, nagyjavítás, csere vagy helyváltoztatás esetén is csak akkor lehet használatba venni, ha a kijelölt szervezet által végzett ellenőrzés eredményeképpen rendelkezésre áll az ehhez szükséges tanúsítvány is. A szakmai fórumokon mindezeken felül szó volt a települési önkormányzatok jegyzőihez tartotó állatvédelmi és élelmiszerlánc-felügyeleti hatáskörökről, kereskedelmi tevékenységek bejelentésének vagy a helyi termelői piacok létesítésének feltételrendszeréről is.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal a jövőben is szeretné időről-időre hasonló szakmai fórumok, konferenciák szervezésével segíteni a megye önkormányzatainál zajló munkát. Ezek tematikáját - a mostani alkalmakhoz hasonlóan - a jövőben is az önkormányzatok, jegyzők előzetes megkérdezésére alapozva állítja majd össze a kormányhivatal.

AktuálisNógrád Megyei Kormányhivatal