2024.03.19, Kedd
Szűrőbuszok járják az ország hátrányos helyzetű településeit
Nógrád Megyei Kormányhivata

Szűrőbuszok járják az ország hátrányos helyzetű településeit

Nógrád Megyei Kormányhivata

2019.07.25. 22:00

"Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" címen országos kampányt indított a kormány a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a hátrányos helyzetű településeken élők egészségéért. A program első állomásaként Rimócon ingyenes szűrővizsgálatokkal és a prevenciós szolgáltatásokkal várták a lakosságot a szűrőbuszokon kedden és szerdán.

Hirdetés

A kormány célja, hogy erősítse a lakosság egészségtudatosságát és ingyenes szűrésekkel, felmérésekkel és tanácsokkal csökkentse a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségeket, valamint, hogy az egyéni egészségfejlesztés fontosságára irányítsa a figyelmet.

Mindenkinek egyéni érdeke az ingyenesen igénybe vehető szűréseken való részvétel

Dr. Surján Orsolya megbízott helyettes országos tisztifőorvos Rimócon azt hangsúlyozta: a halálozások egy része az időben és megfelelő módon elvégzett egészségügyi beavatkozásokkal elkerülhető. A program azt a célt tűzte ki, hogy minél több időben megkezdett terápiás kezelést biztosítson az egészségügy. Ehhez elengedhetetlen a népegészségügyi szűréseken való részvétel, mivel ezek a szűrések abban a stádiumban mutatják ki a betegséget, amikor annak még semmilyen tünete nincsen. Surján Orsolya hangsúlyozta: a többi fejlett országhoz hasonlóan hazánkban is a keringési betegségek és a daganatos megbetegedések felelnek a halálozások kétharmadáért, ezért ez a program elsősorban ebben a két betegségcsoportban biztosít szűréseket.

 

 

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte: a kormányhivatalok - népegészségügyi feladatkörükben eljárva - kulcsszereplők a lakosság egészségi állapotának felmérésében, elemzésében és a kapott eredmények tükrében az egészségi állapot javítására rendelkezésre álló központi és helyi programok megvalósításában. A nógrádi kormánymegbízott kiemelte: a kormányhivatal koordinátora az emlő-, méhnyak- és vastagbél-szűrési programoknak. Kiemelt cél - úgy országosan, mint Nógrádban - a legalább 70 százalékos szűrési arány elérése, ennek érdekében a szakemberek a települési és munkahelyi egészségnapokon is ott vannak a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének és a Szent Lázár Megyei Kórház munkatársaival közösen. Dr. Szabó Sándor aláhúzta: a helybe érkező, korszerű felszerelésével többféle vizsgálatot lehetővé tevő szűrőbuszok kistelepülési megjelenése jelentős előrelépés ezen a területen.

 

 

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos Rimócon úgy fogalmazott: szükséges a lakosság egészségmagatartásának javítása és a prevenciós tevékenység lakossághoz minél közelebbi alkalmazása. A népegészségügyi célú szervezett lakossági szűrések, az emlő-, a méhnyak- és a vastagbélszűrés a felnőtt lakosság egészségben eltöltött éveinek számának növelését, a korai halálozás elkerülését célozzák. Ezért van komoly jelentősége annak, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat minél szélesebb körben megismerje a lakosság, a szűrésre meghívott korosztályban minél többen legyenek tisztában azzal, hogy saját egészségük érdekében a meghívólevelek érkezését követően éljenek az ingyenes szűrés lehetőségével - emelte ki a megyei tiszti főorvos. Hozzátette: a szív-érrendszeri megbetegedések rizikófaktorainak - mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsír- és koleszterin szint, a dohányzás miatt kialakult érszűkület, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében kialakuló elhízás - szűrése és az életmód-tanácsadás a szívinfarktus, az agyérbetegségek, a stroke, a jelentős mozgáskorlátozottsággal járó alsó végtagokat érintő érszűkület megelőzését szolgálja.

 

 

Dr. Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa kiemelte: egy adott közösség egészségéért az emberek életmódja nagyobb arányban meghatározó az egészségügyi szolgáltatásnál. A főigazgató főorvos hangsúlyozta: kórházuk orvosokkal, szakasszisztensekkel, ápolókkal és a szükséges műszerekkel is rendelkezik ahhoz, hogy végezni tudják a szűrővizsgálatokat, hogy a megelőzés a szakmai szabályai szerint biztosítva legyen. Dr. Bercsényi Lajos kiemelte a korai felismerés fontosságát az akár száz százalékos gyógyulás érdekében. "Ezért vagyunk itt, kérek mindenkit, hogy vegyék igénybe az ingyenesen rendelkezésre álló szűréseket" - mondta a megyei kórház vezetője.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programokért felelős szakmai vezetője elmondta: Rimócra gyermekszemészeti szűréssel érkeztek. Ennek a területnek több szociális vonzata is van: kap-e szemüveget időben a gyermek, jól fog tudni-e tanulni, sikerül-e beilleszkednie. Szervezetük erre reagálva a szociális munkát és a nyomon követést is biztosítja a szűrővizsgálat mellé, ha ez szükséges.

Háromszáz településre jutnak el a szűrések

A szűrési kampány megvalósítására a "Felzárkózó települések" hosszú távú programjával együttműködésben került sor Rimócon, majd az év során további 30, hátrányos helyzetű településen, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a helyi egészségügyi szolgáltatókkal együttműködve. A szűrési program ahhoz a most induló programhoz kapcsolódik, amelynek során a 300 leghátrányosabb helyzetű településen a Szeretetszolgálat más karitatív szervezetek bevonásával komplex, települési szintű, diagnózis alapú felzárkózási programokat valósít meg az ott élő gyermekek esélyeinek növelése érdekében, a fogantatástól a foglalkoztatásig terjedő íven.

 

 

Emellett központi költségvetésből a szervezett méhnyakszűréshez való hozzáférést tíz szűrőbusz segíti, amelyek előre ütemezetten a kis lélekszámú és a közlekedési adottságok miatt a szűrővizsgálatokhoz nehezen hozzáférő településekre látogatnak el. A méhnyakszűrés mellett a tíz szűrőbuszban helyszínenként változó szűrés típusok és tanácsadás is elérhető, így általános állapotfelmérés, tájékoztatás és életmód-tanácsadás is.

 

Galéria

AktuálisNógrád megyeegészségszűrőbusz