2024.04.25, Csütörtök
Közel százötven önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Szécsényben
Nógrád Megyei Kormányhivatal

Közel százötven önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt Szécsényben

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.06.06. 17:58

Szombaton Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben szolgálatba álló önkéntes területvédelmi tartalékos katonák tettek esküt Szécsény történelmi belvárosában.

Hirdetés

Apáti Zoltán, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokságának parancsnokhelyettese beszédében a tartalékosokról azt mondta: úttörő szerepet vállalnak az átalakuló, fejlődő Magyar Honvédség életében és ezáltal a haza, az otthon védelmében és szolgálatában. A dandártábornok kiemelte, hogy az emberek biztonságérzete és az ország honvédelmi képessége egyaránt növekszik, ha az állampolgárok nem csupán puszta szemlélői, hanem aktív résztvevői is a helyi védelmi feladatoknak.

Apáti Zoltán hangsúlyozta: a hosszú távra megtervezett Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik fontos célkitűzése, hogy Magyarország minden járásában legyen legalább egy századnyi kiképzett, tartalékosokból álló katonai erő, melynek tagjai "az Önkéntes Tartalékos Rendszer keretein belül, hosszabb-rövidebb időre "angyalbőrbe" bújva, de a civil életet nem feladva, tudásukkal és munkájukkal segítik a honvédség törekvéseit és szükség esetén a helyi közösség védelmét".

Az esküt tettek olyan férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, akik munkájuk vagy iskolai tanulmányok mellett vállalták az aktív részvételt lakókörnyezetük biztonságának megőrzésében, védelmében, és a helyi hagyományok ápolásában - köszöntötte a honvédség bajtársi közösségében az önkénteseket, hozzátéve, hogy a tartalékosok azok, "akik magukénak érzik, hogy a haza védelme, a haza szeretete közös társadalmi ügy, nem csak eszmeiségében, hanem tettekben is.

Szabó Sándor kormánymegbízott Szécsény történelmi belvárosában kiemelte: a haza érdekében tett áldozatvállalás a legnemesebb célok egyike, legszebb jelzőink közé tartoznak a bátorság, a becsület és a hazafiság. A Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője emlékeztetett rá, hogy volt, amikor kettő számjegyű volt a tartalékos katonák száma az országban. Kiemelte: erre a helyzetre reagált Magyarország Kormánya, amikor a profi hadsereg mellé elkezdte felépíteni az önkéntes tartalékos rendszert.

A kormánymegbízott kiemelte: az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer 2017 óta él és virul. Dr. Szabó Sándor szerint a számok magukért beszélnek, hiszen a járási egységekbe már több mint háromezer állampolgár jelentkezett, ez a folyamat pedig tart, ami bizonyítja, hogy a társadalom érti a célkitűzést.

Nógrád megyével kapcsolatban a kormánymegbízott büszkeségét hangsúlyozta, mivel ismertetése szerint az országban elsőként itt haladta meg az 50 százalékot az állományfeltöltöttség szintje. Immáron több mint 200 önkéntes területvédelmi tartalékosa van Nógrád megyének - emelte ki Dr. Szabó Sándor. A kormánymegbízott beszédében köszönetet mondott azon családtagoknak is, akik a magasztos és nemes célt látva "tűrik, hogy az önkéntes tartalékos hozzátartozóik szabadidejük egy részében alapkiképzésen és felkészítéseken vesznek részt".

 

Az eskü szövegét Baló Tamás tartalékos szakaszvezető, a salgótarjáni járási század katonája mondta elő társainak. Az esküt tettek Nógrád megyében a 25. Keresztényszigethy Sándor, Heves megyében a 60. Mike József, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig a 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóaljnál teljesítik majd önkéntes területvédelmi tartalékosi szolgálatukat. Valamennyi zászlóalj a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozik.

Az eseményt követő vezetői találkozón Apáti Zoltán dandártábornok elismerést adott át dr. Szabó Sándor kormánymegbízottnak, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer érdekében kifejtett tevékenységéért. Szintén ebben az elismerésben részesültek dr. Pajtók Gábor Heves megyei és dr. Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízottak.

 

Az ünnepélyes eskütétel megszervezésében végzett tevékenységéért vehetett át elismerést a dandártábornoktól dr. Szalai János alezredes, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság titkára, Gáspár M. Levente alezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, továbbá Stayer László, az eseménynek otthont adó Szécsény város polgármestere.

AktuálisSzécsénykatonai eskütételNógrád Megyei Kormányhivatal